Paikalliset

Monet yhdistykset kipuilevat aktiiviväen ikääntymisen kanssa, mutta Imatran Invalidien toiminnassa on mukana nuorempaakin polvea: "Se on meille oikea aarre!"

Imatran Invalidien perinteinen kesäleiri alkoi Hakalassa maanantaina. Leirille osallistuu tänä kesänä 24 henkilöä.

Tuija Horttanainen

Imatran Invalidien Kesäkoti Hakalan pöydän ääreltä löytyi maanantaina iltapäivällä joukko hymyileviä kasvoja.

Ja mikäpä oli hymyillessä, sillä yhdistyksen kesäleiri oli juuri alkanut. Luvassa oli kolmen päivän ajaksi piristystä arkeen: yhdessäoloa, pihapelejä, tuolijumppaa, karaokea...

Imatran Invalidien hallituksen puheenjohtaja Teuvo Kalso kertoo, että erilaisia tapahtumia pyritään järjestämään vähintään kerran kuussa.

– Tämä leiri on yksi perinne, ja tällä kertaa mukana on 24 osallistujaa. Ilon kautta ihmiset yhteen, se on yksi periaatteistamme. Invalideissa on paljon yksinäisiä ihmisiä, joten tapahtumat tuovat piristystä arkeen.

Leirin lisäksi järjestetään esimerkiksi pikkujouluja, vappubrunsseja, kauden avajaisia ja erilaisia koulutuksia.

Järjestön perustehtäviin kuuluvat vaikuttaminen ja neuvonta, ja Imatran Invalideilla on esimerkiksi Imatran vammaisneuvostossa oma edustajansa.

Koulutuksiin liittyen Kalso ottaa esiin digitalisaation.

– Viime vuonna Invalidiliitto tuki teemaan liittyvän koulutuksen järjestämistä, ja me hyödynsimme tämän mahdollisuuden. Koulutuksessa lähdettiin liikkeelle perusasioista, siitä mitä digitalisaatio on.

Kalso kertoo, että kun mentiin lähelle ja kerrottiin asiasta selkeästi, ikäihmisetkin innostuivat. Tämä esimerkki kertoo sen, kuinka tärkeitä erilaiset koulutukset ovat.

– Digitalisaatio on iso juttu järjestöissä, ja kaikki sähköistyy: pankki, Kela, terveydenhuolto... Ikäihmisellekin digitalisaatio on enemmän mahdollisuus kuin uhka, sillä sen ansiosta monta joutavaa reissua jää tekemättä. Haaste on ikäihmisten oppiminen. Yhteiskunnalla pitäisi olla enemmän koulutusvastuuta, sille yhteiskunnan palvelutkin sähköistyvät, ja kaikki tarvitsevat niitä.

Imatran Invalidien sydän on Kalson mukaan Immalanjärven rannalla sijaitseva Kesäkoti Hakala, jonka yhdistys omistaa. Suurin osa yhdistyksen toiminnasta tapahtuu juuri Hakalassa.

– Hakala on rakennettu 1970-luvun alussa talkootyönä. Nykyisen yhdistyksen porukasta kukaan ei ole ollut rakennusurakassa mukana, mutta historia tunnetaan kyllä.

Hakalassa tehdään pienimuotoista majoitusliiketoimintaa ja paikka on monille tuttu myös perhejuhlien pitopaikkana.

– Meillä nykyisellä joukolla on suuri velvollisuus pitää Hakala kunnossa. Meillä on juuri päättynyt monivuotinen ohjelma, jonka aikana kunnostettiin korjausvelkaa pois. Hakala voi hyvin ja on hyvässä kunnossa, Kalso tiivistää.

Vaikka omassa yhdistyksessä on aktiivista väkeä, yksin ei silti tarvitse pärjätä.

– Meillä on hyviä auttajia, kuten paikalliset Lions-klubit. Viimeksi keväällä Imatran Lions-klubit toteuttivat yhteistyössä laiturien rakentajayhtiö Savorak Oy:n kanssa mittavan laiturihankkeen. Nyt esteetön laituri on viimeisen päälle valmis, Kalso kertoo.

Monet yhdistykset kipuilevat aktiiviporukan ikääntymisen kanssa, eikä nuoria tekijöitä tahdo löytyä tilalle.

Imatran Invalidit on siitä hyvässä asemassa, että toiminnassa on mukana nuorempaakin sukupolvea.

– Se on meille oikea aarre, että nuorempiakin on mukana! Meillä on sellainen yhdistys, että uskallamme rikkoa rajoja. Asioita on tehty hyvin ennenkin, mutta tässä ajassa on ihan omanlaisensa haasteet, ja uskallamme myös muuttua, Kalso päättää.

Imatran Invalidit ry

Imatralainen vammaisjärjestö ja Invalidiliiton jäsenyhdistys. Perustettu vuonna 1945.

Yhdistyksen tarkoituksena on toimia jäsenistön edunvalvojana, edistää fyysisesti vammaisten ihmisten mahdollisuuksia toimia yhteiskunnan tasa-arvoisina ja täysivaltaisina jäseninä sekä mahdollistaa heidän yhdessäoloaan.

Jäseniä yhdistyksessä on 213 (1/2019).

Toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen.

Yhdistys järjestää jäsenistölle erilaisia tapahtumia, koulutuksia ja vertaistoimintaa ympäri vuoden.

Pääasiallisena tapahtumapaikkana toimii yhdistyksen omistama Kesäkoti Hakala Immalanjärven rannalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat