Puheenaihe

Näin tunnistat, onko lemmikkiisi iskenyt lämpöhalvaus – voi pahimmillaan koitua eläinystävän kohtaloksi

Lemmikkiä ei saa jättää helteillä autoon edes lyhyen kauppareissun ajaksi. Arkistokuva.

Jenna Lehtonen

Lämpöhalvaus on kovilla kesähelteillä todellinen uhka sekä koiralle että kissalle. Suurelta huolelta voi säästyä tarjoamalla lemmikilleen runsaasti raikasta vettä ja vapaan pääsyn viileisiin paikkoihin.

– Paras keino ennaltaehkäistä lämpöhalvausta on pitää lemmikki helteillä varjoisassa viileässä paikassa. Kuumalla ilmalla koiraa ei tule ottaa ollenkaan autoon esimerkiksi kaupassa käydessä, muistuttaa Viikin yliopistollisen pieneläinsairaalan erikoiseläinlääkäri Sonja Lahti.

Koira voi saada lämpöhalvauksen myös lenkillä ollessaan.

– Koira kannattaa lenkittää kevyesti joko myöhään illalla tai varhain aamun viileinä tunteina. Myös uiminen on mukavaa liikuntaa uimisesta pitävälle koiralle, Lahti sanoo.

Oireita koiralla ovat voimakas läähättäminen, yleinen heikkous, nopea syke, tajunnan tason alentuminen, oksentelu ja korkea ruumiinlämpö. Lämpöhalvauksesta kertovat myös verinen oksentelua ja ripuli sekä veren vuotaminen suun tai nenän limakalvoilta.

– Ensiapuna koiraa voi viilentää käärimällä sen kylmiin pyyhkeisiin, suihkuttelemalla viileällä vedellä tai viemällä koiran ilmastoituun tilaan. Matkalla eläinlääkäriin auto tulee pitää mahdollisimman viileänä, Lahti sanoo.

Pahimmillaan kuumuus voi koitua eläinystävän kohtaloksi.

– Koira voi menehtyä lämpöhalvauksesta johtuvaan äkilliseen shokkitilaan nopeasti. Myös lämpöhalvausta seuraavina päivinä voi kehittyä kohtalokkaita oireita, eri elinten vajaatoimintaa ja niistä seuraava veren hyytymishäiriö, Lahti kertoo.

Matkojen aikana pidettävillä tauoilla koira tulee luonnollisesti ottaa ulos autosta ja viedä varjoon odottamaan. Myös viileää raikasta vettä tulee olla aina saatavilla.

– Kaupoissa myytävät viilentävät alustat tuovat koiralle mukavuutta helteillä, mutta ne eivät yksinään ehkäise lämpöhalvausta kuumassa ympäristössä.

Liika lämpö voi aiheuttaa kissallekin lämpöhalvauksen, jos se ei pääse halutessaan liikkumaan viileämpään paikkaan.

Oireita ovat tiheämpi hengittäminen, läähättäminen, kissan huojuminen tai sen näyttäminen poissaolevalta. Oireita voivat olla myös lisääntynyt syljentuotanto, oksentelu, ripuli sekä punaiset ja kuivat limakalvot.

Kissa voi menettää tajuntansa lämpöhalvauksen seurauksena.

– Jos kissalla on lämpöhalvauksen oireita, viilennä kissaa kietomalla kasteltu, viileä pyyhe kissan ympärille. Viilennä erityisesti kissan kainaloita ja nivusia. Vesi ei saa olla jääkylmää. Sitten ota yhteys eläinlääkäriin, neuvoo Agrian asiantuntijaeläinlääkäri Marika Melamies, ELT.

Lämpöhalvaukselle alttiimpia ovat vanhat, sairaat, ylipainoiset ja pitkäkarvaiset kissat, kissanpennut ja kissat, joilla on hengitysvaikeuksia.

Sisäkissa viihtyy kuumana päivänä parhaiten viileässä huoneessa. Kissakodissa ilmanvaihto pitää hoitaa niin, ettei lemmikki pääse tuuletuksen seurauksena karkaamaan tai putoamaan.

– Hyvin ilmastoidussa kodissa on on epätodennäköistä, että kissalle tulee lämpöhalvaus. Jos ilmanvaihto on huono, kannattaa harkita tuulettimen tai ilmastointilaitteen hankintaa, Melamies sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat