Paikalliset

Vehkataipale on vuoden eteläkarjalainen kylä – menestyksen salaisuus piilee aktiivisissa, nuorissa perheissä

Kyläyhdistysaktiivit Kaija Kahra (vas.) ja Kati Koivukangas kertovat, että Vehkataipaleella on aktiivinen kyläyhteisö ja tapahtumia ympäri vuoden.

Laura Mykkänen

Etelä-Karjalan Kylät ry palkitsee vuosittain vuoden eteläkarjalaisen kylän, vuoden maaseututoimijan ja kylätoiminnan tiennäyttäjän.

Vuoden maaseututoimijan tunnustuksen sai Kotkaniemi-säätiö Luumäeltä. Kylätoiminnan tiennäyttäjäksi valittiin Raija Suuronen Lauritsalan alueen asukasyhdistys ry:stä.

Vuoden eteläkarjalaiseksi kyläksi valittiin 500 ympärivuotisen asukkaan Vehkataipale Taipalsaarelta.

Valintaa perustellaan Vehkataipaleen aktiivisella, yhteen hiilen puhaltavan kyläyhteisön luoneella toiminnalla. Saavutuksista mainitaan talkoovoimin rakennettu metsästysmaja-kylätalo sekä kyläkoulun remontti ja taistelu sen säilyttämisestä.

– Kylätoiminta mielletään yleensä seniori-ikäisten toiminnaksi, mutta Vehkataipaleella toiminnassa mukana olevat ovat pääsääntöisesti melko nuoria työikäisiä, lisää Raija Suuronen, joka on aktiivi myös Etelä-Karjalan Kylät ry:ssä.

Tänä vuonna valinta ei Suurosen mukaan ollut haastava.

– Kysymys ei ole hetkellisestä kylätoiminnan aktivoitumisesta yhden asia ympärille, vaan toiminta on aktiivista ja laadukasta myös pidemmän aikavälin tarkastelussa.

Kylä pyrkii yhdistyksen mukaan myös jatkuvaan alueen hyvinvoinnin ja lähipalveluiden kehitystyöhön erilaisten hankkeiden avulla.

Yhteistyötä kylä tekee niin Taipalsaaren kunnan, seurakunnan kuin lukuisten muiden tahojen kanssa.

Vuosikymmeniä aktiivisena toimineen Vehkataipaleen kyläyhdistyksen puheenjohtaja Kati Koivukangas ja varapuheenjohtaja Kaija Kahra ovat silminnähden tyytyväisiä tunnustukseen.

– Olemme sen ansainneet. Olen tästä porukasta tosi ylpeä, Kahra iloitsee.

Kylät hakevat tunnustusta itse. Vehkataipale perusteli hakemustaan lapsiystävällisyydellä ja yhteisöllisyydellä.

Nelisen vuotta sitten Vehkataipaleelle muuttanut Koivukangas kertoo paluumuuttajia ja kaltaisiaan uudisasukkaita olevan paljon.

– Täällä on paljon nuoria perheitä, jotka ovat aktivoituneet yhteisiin asioihin. Naapurin lapset ovat kuin omia: koko kylä kasvattaa.

Kahra puolestaan on paluumuuttaja vuosikymmenten takaa. Vuosiin on mahtunut lukuisia yhteisiä projekteja.

Paitsi metsästysmaja-kylätalon rakentaminen talkoovoimin, taistelu kylän oman koulun säilymisen puolesta on osoittanut paikallisten suurta tahdonvoimaa.

Koulun merkitys kylälle on suuri. Lapsia on koulussa 66, ja määrä on yhdistysaktiivien mukaan tuskin vähenemään päin.

– Koulu on kylän sydän, Koivukangas toteaa.

Kyläyhdistys järjestää toimintaa aktiivisesti ympäri vuoden kaiken ikäisille: on uuden vuoden vastaanottoa, kesäjuhlaa, joulutapahtumaa ja syyspyöräilyä

Vehkataipale tunnetaan lähialueilla aktiivisena, joten tapahtumissa käy paljon muitakin kuin oman kylän väkeä.

Myös Vehkataipaleen koulun vanhempaintoimikunta, urheiluseura Liikunnan Riemu, Martat ja Metsästysseura ovat merkittäviä toimijoita kylällä.

Tällä hetkellä ajankohtaista on rahoituksen kerääminen akustiikkalevyjen saamiseksi koulun saliin sekä hankerahoituksen odottelu itse rakennettavaa kuntoilupuistoa varten.

Koivukankaan mielestä kylällä on ainutlaatuinen, vanhan ajan henki.

– Pienen kylän etu on, että aina ei mennä raha, vaan hyvinvointi edellä.

Etelä-Karjalan kylät

Etelä-Karjalan Kylät ry palkitsee vuosittain vuoden eteläkarjalaisen kylän, vuoden maaseututoimijan ja kylätoiminnan tiennäyttäjän.

Tänä vuonna jaettiin myös kunniamaininnat ansioituneesta työstä kyläyhteisöjen hyväksi.

Valintaperusteet ovat kylän aktiivisuus, tuloksellinen kylätoiminta, kylän eri tahojen yhteistyö sekä yhteistyö esimerkiksi maakunnallisen kyläyhdistyksen kanssa.

Kylät hakevat tunnustusta itse. Koska haku on avoin, valinta tehdään hakeneiden joukosta.

Ehdokkaita on vuosittain 2–3.

Maakunnan Leader-ryhmiä konsultoidaan hakuprosessin ollessa käynnissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat