Paikalliset

Imppausilmiö nosti päätään 10 rauhallisen vuoden jälkeen Imatralla – huolestuttavia viestejä alkoi tulla kevättalvella

Imppauksesta lähti Wilma-viesti myös alakoululaisten vanhemmille. Ehkäisevän päihdetyön koordinaattori Sanna Ahtiainen toivoo, että ilmiö hiipuu kesän aikana. Kuvituskuva.

Kilpi Ulla

Poliisilla, sosiaali- ja terveysalan viranomaisilla sekä nuorisotyön ammattilaisilla on herännyt huoli lasten ja nuorten imppaamisesta eli liuottimien ja ponnekaasujen haistelusta Imatralla.

Ennaltaehkäisevää työtä Imatran nuorten parissa tekevä Ketju-työryhmä julkaisi aiheesta Facebook-päivityksen viime viikolla.

Ketju painotti päivityksessään, että imppaaminen ei ole koskaan harmitonta, edes pieninä määrinä.

 

Ketju-työryhmän puheenjohtaja ja Eksoten ehkäisevän päihdetyön koordinaattori Sanna Ahtiainen kertoo, että imppaaminen on ilmiö, joka nousee esiin aika ajoin.

– Imatralla ja koko Etelä-Karjalan alueella viimeiset 10 vuotta on ollut hyvin rauhallista. Ajattelimme jo, että asia on painunut unholaan, mutta ilmeisesti ei, Ahtiainen huokaa.

Huolestuttavia viestejä alkoi kantautua Imatralta kevättalvella.

– Silloin päätettiin kaupungin edustajan kanssa, että peruskouluikäisten vanhemmille lähetetään asiasta Wilma-viesti. Muutama viikko sitten lähestyimme viestillä myös kauppiaita. Lieveilmiönä imppaamisessa on hiuslakkapullojen ja vastaavien näpistys kaupasta.

 

Imatralla on löydetty useasta paikasta keskustan alueelta tyhjiä deodorantti- kuivashampoo- ja hiuslakkapulloja.

Ketjun tekemässä Facebook-päivityksessä kerrotaan, että näköhavaintojen perusteella on syytä epäillä, että imppausta tapahtuu jokseenkin säännöllisesti.

Imppauksesta on Ahtiaisen mukaan tehty havaintoja muun muassa koulujen päättäjäisiltana.

– Itse tulin paikalle vasta myöhemmin, mutta näin päivystäjät kertoivat.

Ahtiainen ei osaa antaa suoraa vastausta siihen, minkä ikäisiä nuoria tai lapsia on ollut tekemisissä imppauksen kanssa.

– Katsoimme kuitenkin jo kevättalvella tarpeelliseksi laittaa Wilma-viestin myös alakouluikäisten vanhemmille. On tärkeää jo ehkäisevän päihdetyönkin kannalta puuttua asiaan ennen kuin se on ajankohtainen.

 

Ahtiainen luonnehtii imppaamista äärimmäisen vaaralliseksi toiminnaksi.

– Ponnekaasua ei voi annostella millään tavalla, ja yliannostuksen vaara on suuri. Aivovaurio tai jopa kuolema on mahdollinen jo yhdellä käyttökerralla.

Imatralaisvanhempien toivotaan puhuvan lapsilleen imppauksen vaaroista.

– Asian voi ottaa esille vaikkapa viittaamalla julkiseen keskusteluun aiheesta. Nuorelta voi kysyä, että oletko kuullut tällaisesta.

Tukea ja apua keskusteluiden saa terveysviranomaisten lisäksi esimerkiksi Ketjulta Facebookissa yksityisviestillä. Yhteydenotot käsitellään luottamuksella.

Vaarallista puuhaa

Imppaus on päihtymistarkoituksessa tapahtuvaa erilaisten aineiden hengittämistä ja haistelua.

Imppaukseen liittyy äkillisen kuoleman riski.

Imppaus voi aiheuttaa rytmihäiriöitä tai lamauttaa hengityksen.

Imppauksesta voi seurata tajuttomuus, mihin liittyy riski oksennukseen tukehtumisesta.

Imppauksesta päihtynyt henkilö on myös alttiimpi erilaisille onnettomuuksille.

Imppauksen aiheuttamista onnettomuuksista Suomessa on hyvin vähän tutkimustietoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kuljettaja oli päihtynyt joka kolmannessa kuolonkolarissa – näin moni kuolleista oli matkustajia ja sivullisia18.3.2019 14.16
Etelä-Karjalan päihdetilannekyselyn vastauksissa korostuu vanhempien vastuu sekä varhaisen puuttumisen tärkeys päihdehaittojen ehkäisyssä – puolet arvioi, että päihteitä käytetään liikaa9.1.2019 08.44
Uusi palvelu Imatralaisen lukijoille: Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi!12.5.2018 05.38

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat