Puheenaihe

Karu tieto alle 18–39-vuotiaista miehistä Suomessa – "Kuolemat olisivat ehkäistävissä"

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori on kyllästynyt kaupungissa rehottavaan huumeongelmaan. Kuvituskuva.

Patrick Wikblad

Huumekuolemia ilmoitetaan keskimääräistä enemmän Euroopan pohjoisosissa, raportoi Euroopan huumausaineiden seurantakeskus EMCDDA. Suomessa on väkilukuun suhteutettuna seitsemänneksi eniten huumekuolemia EU:ssa.

– Huumemyrkytykset ovat alle 40-vuotiaiden miesten toiseksi yleisin kuolinsyy Suomessa. Huumekuolemat ovat ehkäistävissä olevia aikuisten ennenaikaisia kuolinsyitä, sanoo erikoissuunnittelija Sanna Rönkä.

Huumeisiin liittyvien kuolemien kokonaismäärä on lisääntynyt viiden vuoden aikana Euroopassa. Samalla huumepalveluiden kattavuus on huonontunut osassa EU-maita, opioidien käyttäjät ovat ikääntyneet ja heidän palvelutarpeensa kasvaneet. Huumekuolemia voidaan ehkäistä madaltamalla hoitoon pääsyn kynnystä. EMCDDA esittää, että huumepalveluja tulee olla saatavilla matalla kynnyksellä ja niiden tulee vastata huumeita käyttävien ihmisten tarpeisiin.

– Huumehoidon laaja kattavuus sekä tiedon jakaminen huumeita käyttäville henkilöille esimerkiksi sekakäytön riskeistä auttavat vähentämään huumekuolemia. Myös muun muassa valvotut huumeiden käyttötilat auttavat ehkäisemään yliannostuskuolemia, kertoo Euroopan huumeseurantakeskuksen EMCDDA:n asiantuntija Isabelle Giraudon.

Euroopan huumeraportin mukaan huolestuttavia merkkejä ovat myös heroiinin puhtauden lisääntyminen ja Euroopassa havaitut heroiinilaboratoriot. Havaintoja on myös synteettisten, erittäin vahvojen opioidien sekä väärennettyjen bentsodiatsepiini-lääkkeiden lisääntymisestä katukaupassa. Näistä erityisesti lääkeväärennökset ovat huolenaihe myös Suomessa.

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat