Paikalliset

Yhdysvaltojen tappava opioidikriisi on uhka myös Suomessa – Kela haluaa suitsia riippuvuutta aiheuttavia lääkemääräyksiä

Vahvojen kipulääkkeiden sisältämät opioidit aiheuttavat huumeriippuvuutta, joka on synnyttänyt Yhdysvalloissa kansallisen hätätilan. Ongelma on suuri myös Suomessa.

Tiina Örn

Huumekuolemat Yhdysvalloissa ovat yhä useammin opioidiriippuvaisten yliannostuksia. Arviolta yli kaksi miljoonaa amerikkalaista on opioidiriippuvaisia, ja määrä kasvaa vauhdilla.

Vahvojen kipulääkkeiden sisältämistä opioideista riippuvaisia ovat suuressa määrin myös lapset. Opioidikriisin vuoksi Presidentti Donald Trump julisti Yhdysvaltoihin kansallisen hätätilan vuonna 2017. Opioidien yliannostuksen aiheuttamien kuolemien määrä on kahdessakymmenessä vuodessa kymmenkertaistunut.

Kuolemat ovat vain jäävuoren huippu - jokaista opioidikuolemaa kohti on moninkertainen määrä ihmisiä, joiden elämä on riippuvuuden takia pysyvästi raiteiltaan.

Suomessakin opioidiriippuvuus on nykyisin yleisin syy päihdehoitoon hakeutumiselle. Reseptillä saataviin kipulääkkeisiin koukussa olevia on enemmän kuin huumeiksi luokiteltujen aineiden käyttäjiä.

Kela on tilanteesta huolestunut. Se ilmoittaa nyt lähettävänsä lääkäreille palautetta vahvojen opioidien määräämisestä.

Palautteen tavoite on saada lääkärit määräämään vahvoja opioideja vain harkitusti ja muistuttaa niiden aiheuttavan voimakasta riippuvuutta.

Palautekirje lähetetään niille lääkäreille ja hammaslääkäreille, jotka ovat vuoden 2018 aikana määränneet vahvoihin opioideihin kuuluvia oksikodonia tai fentanyyliä muille kuin syöpää sairastaville potilaille, jotka ovat ostaneet kyseisiä lääkkeitä vähintään kolmeksi kuukaudeksi.

Kelan mukaan päätökseen vaikuttaa Yhdysvaltojen opioidikriisi, jonka aiheuttivat lääkärit määräämällä potilaille kipulääkkeiksi vahvoja opioideja aiheuttaen vakavan huumeongelmaan.

– Myös Suomessa sairausvakuutuksesta korvattavaa oksikodonia ostaneiden määrä on kasvanut viime vuosina merkittävästi, tutkimuspäällikkö Leena Saastamoinen Kelasta kertoo.

Huolestuttavassa määrin opioideja määränneet lääkärit on poimittu sairausvakuutustietojen perusteella. Osa saa palautteen touko–kesäkuun vaihteessa, loput ensi syksynä.

Kela on lähettänyt lääkäreille palautetta lääkemääräyksistä jo vuodesta 1997 alkaen.

– Viime vuosina palautetta on lähetetty kohdennettuna sellaisesta lääkkeiden määräämisestä, johon voi liittyä selkeitä haittoja, Saastamoinen sanoo.

Kelan palaute koskien lääkäreiden antamia lääkemääräyksiä nousi julkisuuteen viimeksi maaliskuussa, kun Suomen Kuvalehti uutisoi lääkekannabista potilailleen määränneiden saaneen Kelalta kirjeen, joka koettiin uhkailuksi.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kuvat: Tullilta vakava varoitus väärennöksestä – masennuslääke sisältääkin tappavaa huumetta7.5.2019 08.31

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat