Puheenaihe

Alkoholin kulutus lisääntyi ensimmäisen kerran yli vuosikymmeneen – lakimuutosten vaikutukset on nyt tilastoitu

Suomalaiset joivat alkoholia viime vuonna entistä enemmän ravintoloissa.

Anu Vertanen

Suomalaisten alkoholin kokonaiskulutus kääntyi viime vuonna nousuun ensimmäisen kerran yli vuosikymmeneen. Alkoholia juotiin 10,4 litraa sataprosenttisena alkoholina mitattuna per 15 vuotta täyttänyt asukas.

Kokonaiskulutus lisääntyi vuoteen 2017 verrattuna 0,4 prosenttia. Tähän saakka kokonaiskulutus on vähentynyt vuodesta 2007 lähtien.

Suomessa ostetun alkoholin kulutus oli viime vuonna noin 8,4 litraa sataprosenttista alkoholia 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti. Lisäksi ulkomaanmatkoilta tuotiin noin kaksi litraa sataprosenttista alkoholia 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti.

THL:n tilastoista ilmenee, että alkoholijuomien myynti lisääntyi sekä elintarvikeliikkeissä että ravintoloissa, mutta väheni Alkossa.

Vahvojen long drink -juomien ja vahvan oluen tilastoitu kulutus lisääntyi voimakkaasti: vahvojen lonkeroiden kulutus kolminkertaistui ja vahvan oluen kulutus enemmän kuin kaksinkertaistui.

Keskioluen kulutus laski noin 10 prosenttia mutta sitä kulutetaan edelleen kuitenkin eniten.

Pääasiallinen syy uusiin tilastolukemiin on vuoden 2018 alussa voimaan tullut alkoholilain uudistus. Lakiuudistuksen myötä kaikkia enintään 5,5-prosenttisia alkoholijuomia voi myydä kaikista vähittäismyyntiluvan omaavista paikoista. Myös ravintoloiden anniskelun lupaehtoja helpotettiin, ja 1.3.2018 alkaen kaikkia alkoholijuomia on voinut anniskella yhdellä anniskeluluvalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat