Paikalliset

Yhteiskäyttöautot tulivat Imatralle – kaupungin pilottiryhmään oli tunkua, kunnon lanseeraus luvassa kesänavauksessa

Tällaisia yhteiskäyttöautoja Imatralla on, henkilöautoja kaksi ja pakettiautoja yksi. Pakettiautoa kuka tahansa voi vuokrata myös virka-aikana.

Imatran kaupunki

Imatralle on saatu yhteiskäyttöautopalvelu, jossa tarjotaan hybridiautoja virka-aikaan kaupungin työntekijöiden käyttöön.

Virka-ajan ulkopuolella autot ovat kaupunkilaisten ja matkailijoiden käytössä.

Autoja on tällä hetkellä kolme: kaksi henkilöautoa ja yksi pakettiauto.

Pakettiautoa kuntalaiset ja turistit voivat varata itselleen myös virka-aikana.

Kaupunkilaiset ja matkailijat voivat käyttää palvelua ja varata auton verkosta osoitteesta www.24rent.fi/.

Kaupungin työntekijöiden keskuudessa palvelua kokeillaan aluksi noin 20 henkilön pilottiryhmän voimin.

Pilottiryhmän koko on rajoitettu, sillä autoja on aluksi käytössä vain muutama.

Kaupungininsinööri Päivi Pekkanen kertoo, että halukkaita olisi ollut enemmän kuin pilottiryhmään mahtui.

– Intrassa kysyimme innokkuutta lähteä mukaan kokeiluun, ja vielä kyselyn päättymisen jälkeenkin tuli tiedusteluja, että mahtuuko mukaan. Kiinnostus yllätti, ja kokeilua on tarkoitus laajentaa kesän jälkeen, Pekkanen kertoo.

Kaupunkilaisilta sekä kaupungin työntekijöiden pilottiryhmältä kerätään lokakuussa 2019 kokemuksia palvelun toimivuudesta ja kehittämistarpeista.

Palvelu esitellään lauantaina 25.5.2019 Imatrankosken kesän avauksessa kävelykatu Koskenpartaalla, ja myös näkyvämpi markkinointi on juuri alkamassa. 

Imatran kaupungin ilmasto-ohjelmassa on asetettu tavoitteeksi vuoteen 2050 mennessä kasvihuonekaasu-päästöjen väheneminen. Päästövähennyksissä liikenteellä on merkittävä rooli.  

– Pidemmällä aikavälillä yhteiskäyttöautoilla voidaan saavuttaa kustannussäästöjä työasiamatkojen kilometrikorvausten vähenemän kautta. Käyttöön otetaan hybridiautoja, sillä kaupunki haluaa siirtyä kohti vähäpäästöisempää liikennettä, kertoo Pekkanen.

– On tärkeää, että ihmisille on tarjolla erilaisia palveluita, ja haluamme olla samassa asemassa kuin esimerkiksi pk-seudulla, missä yhteiskäyttöautot ovat arkipäivää.

Asukkaiden näkökulmasta yhteiskäyttöauto voi olla ratkaisu vain satunnaiseen auton tarpeeseen tai kakkosauton korvaajaksi. Pakettiautolle on monilla käyttöä hyvinkin satunnaisesti, esimerkiksi muuton yhteydessä.

Omistusauto seisoo usein yli 90 prosenttia paikallaan, mutta kerryttää silti kuluja. Yhteiskäyttöautoa käytettäessä autoilusta maksetaan vain siltä ajalta, kun autoa käytetään.

Vakuutusmaksut, verot ja huollot eivät tunnu yhteiskäyttöauton käyttäjän kukkarossa. 

Vaihtoehto kakkosautolle

Yhteiskäyttöauto sopii 24 Rental Networkin Elina Toimisen mukaan etenkin henkilöille tai kotitalouksiin, joissa ajetaan vuositasolla alle 10 000 kilometriä.

Toiminen sanoo, että kotitalouksissa yhteiskäyttöauto toimii hyvin oman auton täydentäjänä eri tilanteissa ja korvaa esimerkiksi perheen kakkosauton.

Ilmastonmuutoskeskustelussa yhteiskäyttöautot ovat olleet ajoittain esillä. Jos joukkoliikenne ei syystä tai toisesta tule kysymykseen, yhteiskäyttöauto voi olla yksi vaihtoehto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat