Paikalliset

Lappeenrannan kaupunginorkesterin pääsiäiskonsertissa klassikkoteos – mukana myös klassinen kuoro ja solisteja

Taavi Oramo.

Maarit Kytöharju

Lappeenrannan kaupunginorkesterin pääsiäiskonsertissa keskiviikkona 17.4. kello 19 Lappeen Marian kirkossa Etelä-Karjalan klassista kuoroa, solisteja ja kaupunginorkesteria johtaa kapellimestari Taavi Oramo. Esitettävänä teoksena on Johann Sebastian Bachin Johannes-passio.

Taavi Oramo on tehnyt Sibelius-Akatemiaan sekä klarinetti- että kapellimestaridiplomin. Hänen kapellimestariuransa noteerattiin Oramon paikatessa nopealla varoitusajalla peruutuksia sekä Radion sinfoniaorkesterin että Tapiola Sinfoniettan korokkeilla.

Johtamisensa ohella Oramo on esiintynyt klarinetistina muun muassa Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin sekä Joensuun, Kuopion ja Lappeenrannan kaupunginorkesterien kanssa sekä laulanut muun muassa Suomalaisen barokkiorkesterin, Helsingin barokkiorkesterin, Sinfonia Lahden sekä Urkuyö ja aaria -festivaalin solistina. Hänet on valittu Tapiola Sinfoniettan residenssitaiteilijaksi kaudelle 2019–2020.

Residenssikautensa aikana Tapiola Sinfoniettassa kuullaan kaksi Oramon suunnittelemaa konserttikokonaisuutta. Hänet tunnetaan myös puupuhaltimia, improvisaatiota ja eloelektroniikkaa yhdistävästä Tölöläb-yhtyeestä sekä Heta Ahon kanssa perustamastaan Eloa-festivaalista. Taavi Oramo on allekirjoittanut sopimuksen arvostetun brittiläisen HarrisonParrott-agentuurin kanssa.

Vuonna 1969 perustetulle artisti- ja projektitoimistolle kirjautumista on yleisesti pidetty ponnahduslautana maailmanmaineeseen, ja sen listoilla on tälläkin hetkellä suomalaisia huippuja, kuten Susanna Mälkki, Pekka Kuusisto, Karita Mattila, Osmo Vänskä, Hannu Lintu, Dalia Stasevska, Lilli Paasikivi, Santtu-Matias Rouvali, Klaus Mäkelä, Jonathan Roozeman ja Oramon isä Sakari Oramo.

Solisteina pääsiäiskonsertissa kuullaan sopraano Aurora Marthens, altto Anu Ontronen, tenori Ville Salonen, basso Aku Rantama ja basso Hannu Forsberg. Resitoijana on Lasse Penttinen. Etelä-Karjalan klassista kuoroa on valmentanut Toomas Kapten.

Johann Sebastian Bachin Johannes-passion ensiesitys oli Leipzigin Nikolainkirkossa pitkäperjantaina vuonna 1724. Johannes-passiota voidaan pitää Bachin ensimmäisenä suurimuotoisena teoksena. Bach muokkasi ja uudisti teostaan noin 25 vuoden aikana useasti. Passio onkin säilynyt viitenä eri versiona, joista viimeistä esitetään nykyään eniten.

Johannes-passiossa Bach käyttää librettona Raamatun säkeiden lisäksi monien eri kirjailijoiden tekstejä. Johannes-passio koostuu evankelistan (eli kertojan), Jeesuksen ja muiden Raamatun kertomuksen henkilöiden resitatiiveista. Kuorolle jäävät Raamatusta ne tekstit, joissa on useampia puhujia samanaikaisesti, kuten väkijoukko. Kuoron kohtauksista käytetään nimeä turba-kuoro. Näiden kaikkien tekstit ovat suoraan Raamatusta.

Aaria-osuudet puolestaan edustavat henkilökohtaisia, pietistisiä reaktioita kärsimyshistorian tapahtumiin. Kuoron koraalit loivat passioihin vielä kolmannen, hartaudenharjoituksellisen, ulottuvuuden, sillä niiden kautta seurakunta pääsi osallistumaan esitettävään liturgiseen seremoniaan. Saattoi olla, että seurakunta myös lauloi koraaliosuuksissa kuoron mukana.

Konsertin kesto on kaksi tuntia ja 15 minuuttia, ja se sisältää lyhyen, noin viiden minuutin tauon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat