Paikalliset

Imatralaisen vaalikone: Suurin osa ehdokkaista ei rajoittaisi yksityisautoilua ympäristösyistä – autokannan muuttumista ympäristöystävällisempään suuntaan halutaan kuitenkin vauhdittaa

Kuvituskuva.

Outi Paappanen

72 prosenttia Lappeenrannan Uutisten ja Imatralaisen vaalikoneeseen vastanneesta ehdokkaasta on sitä mieltä, että yksityisautoilu on ihmisen perusoikeus, eikä sitä tule rajoittaa ympäristösyistä. 27 prosenttia on asiasta eri mieltä, ja yksi prosentti vastanneista ei osannut kertoa kantaansa.

Kaakkois-Suomen vaalipiirin ehdokkaista 135 oli vastannut yksityisautoilu-kysymykseen tämän jutun kirjoittamiseen mennessä.

Suomen kansa ensin, perussuomalaiset ja keskusta ovat puolueista eniten yksityisautoilun kannalla.

Suurin osa yksityisautoilun kannattajista on sitä mieltä, ettei harvaan asutussa maassa joukkoliikenteen käyttäminen ole kaikkialla mahdollista, ja yksitysautoilu on sen vuoksi välttämätöntä. Vähäpäästöiseen liikkumiseen kuitenkin kannustetaan, ja autokannan uudistamista vähäpäästöisempään suuntaan toivotaan.

– Autoilu on välttämätöntä monin paikoin Suomessa, johtuen pitkistä etäisyyksistä ja haja-asutuksesta. Ilmastomuutoksen vastaisessa taistelussa täytyy löytää keinoja autokannan uudistamisen ja sähkö- sekä bio-ajoneuvojen yleistymisen mahdollistamiseen. Lisäksi joukkoliikenteen sujuvuutta ja saavutettavuutta tulisi parantaa, kommentoi lappeenrantalainen Ding Ma (kok.) avoimessa vastauksessaan.

– Suomessa julkisen liikenteen varassa eläminen onnistuu lähinnä muutaman suuremman kaupungin ydinkeskustassa. Pitkien etäisyyksien maassa muualla on auto välttämättä tarpeen, huomauttaa lappeenrantalainen Jani Mäkelä (ps.).

Myös ruokolahtelainen Kari Kattainen (ps.) on väittämän kanssa samaa mieltä.

– Korvaavat sähköllä toimivat ajoneuvot tulee ensin olla kohtuuhintaisia, niin että kaikki voivat ne hankkia.

Imatralainen Petri Mutikainen (sin.) on jopa sitä mieltä, että autoverosta voitaisiin luopua.

– Suomen autokannan co-päästöt ovat noin 0,1 promillea kaikista päästöistä, mieluummin kannustimia esimerkiksi autovero pois.

Puolueista eniten yksityisautoilun rajoittamisen kannalla ovat feministinen puolue, liike nyt ja vihreät.

– Ympäristösyyt ovat hyvä syy rajoittaa yksityisautoilua. On olemassa ohjauskeinoja, muun muassa päästöihin porrastettu autovero ja ajoneuvovero, jotka vähentävät saastuttavimpien autojen houkuttavuutta. Ilmanlaadun takia lukuisat kaupungit ovat rajoittaneet dieselautoilla ajoa tai jopa kieltäneet dieselautoilla ajon, huomauttaa taas lappeenrantalainen Kimmo Klemola (vihr.).

– Jos ilmastonmuutos aiheuttaa edes murto-osan niistä ongelmista, joita sen on ennustettu aiheuttavan, niin yksityisautoiluun tarvitaan rajoituksia. Eteen voi tulla rajoituksia koskien auton kulutusta tai sen käyttämää energiaa. Jos on olemassa auto, joka kulkee 100 kilometriä kolmella litralla biodieseliä, niin miksi ihmeessä pitäisi sallia auton käyttö, joka kuluttaa 20 litraa bensiiniä samalla matkalla. Ihmisten tulee kuitenkin päästä liikkumaan ja työntekoa rajoituksilla ei voida estää, kommentoi lappeenrantalainen Risto Huovinen (tl.).

Lappeenrantalainen Hanna Holopainen (vihr.) toivoo, että yhä useammalla olisi mahdollisuus hankkia vähäpäästöisempi auto.

– On selvää, että kaikkialla ei tule toimeen ilman autoa. On kuitenkin tärkeää tavoitella sitä, että yhä useampi voisi tulla toimeen ilman autoa ja että yhä useammalla olisi mahdollisuus hankkia vähäpäästöisempi auto. Täytyisi siirtyä autoilun pakosta liikkumisen vapauteen. Tämä onnistuu hyvällä kaupunkisuunnittelulla, toimivalla joukkoliikenteellä sekä hyvillä kevyenliikenteen mahdollisuuksilla. Henkilöliikenteen sähköistymistä tulee vauhdittaa. Hankintahinnan tukemisen lisäksi tulee huolehtia myös esimerkiksi siitä, että latausverkko on kattava ja toimiva.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tässä ovat Kaakkois-Suomen vaalipiirin kaikki eduskuntavaaliehdokkaat – katso 179 nimen lista!15.3.2019 10.56
Imatralaisen vaalikone: Yli 60 prosenttia ehdokkaista kaipaa kouluihin nykyistä tiukempaa kuria16.3.2019 05.00
Onko suurpetojen määrää vara lisätä Kaakkois-Suomessa? – Imatralaisen vaalikone on nyt auki1.3.2019 06.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat