Paikalliset

Suolistosyöpä yleistyy 30–50-vuotiailla – Imatralla järjestetään yleisöluento aiheesta

Kuvituskuva

Päivi Tuovinen

Suolistosyöpä on Suomessa naisten toiseksi yleisin ja miesten kolmanneksi yleisin syöpä, johon on tyypillisesti sairastuttu yli 60-vuotiaana.

Viime vuosina on kuitenkin ollut huomattava kasvu 30–50-vuotiaiden suolistosyöpätapauksilla, jotka eivät selity geneettisillä syillä.

Toiminnanjohtaja Jenni Tamminen Suomen Suolistosyöpäyhdistyksestä toteaa alle 50-vuotiaiden lisääntyneen sairastumisen suolistosyöpiin olevan suurelta osin mysteeri, johon ei ole löydetty yksiselitteistä vastausta.

– Uudet tutkimukset esittävät syyksi ylipainoa, jonka on todettu edistävän syöpätapauksia usealla eri tavalla. Vahvinta näyttöä on siitä, että kehossa oleva ylimääräinen rasva kasvattaa insuliinintuotantoa, mikä edistää syöpäsolujen kasvua. Rasvan uskotaan myös estävän syöpää tuhoavia soluja toimimasta ja aiheuttavan haitallisen tulehdustilan kehoon, Tamminen kertoo.

Seuraavan 15 vuoden aikana suolistosyöpien uskotaan lisääntyvän maailmanlaajuisesti 60 prosentilla.

Suolistosyöpä löydetään usein vasta myöhäisessä vaiheessa, koska oireet sekoitetaan helposti ärtyvän suolen oireyhtymään, peräpukamiin ja muihin vatsavaivoihin.

– Tutkimuksiin tulisi aina hakeutua, jos ulosteessa on verta, suoliston toiminnallinen muutos ei mene ohi tai ulosteen väri tai koostumus on epätavallista pidemmän aikaa. Suolistosyövän ennuste on sitä parempi, mitä varhaisemmassa vaiheessa se löydetään. Lisäksi mitä aiemmin suolistosyöpää päästään hoitamaan, sitä vähemmän rankoilla hoidoilla selvitään, muistuttaa Tamminen.

– Olemme yhdessä Coloresin (Suomen Suolistosyöpäyhdistyksen) kanssa huolissamme suolistosyöpien yleistymisestä ja järjestämme sen vuoksi avoimen yleisöluennon aiheesta, toiminnanjohtaja Niina Turunen Saimaan Syöpäyhdistyksestä kertoo.

Luennolla halutaan muistuttaa varhaisesta hoitoon hakeutumisesta.

– Luennolla gastrokirurgi Marja Hilska Eksotelta kertoo oireista, joiden takia tulee hakeutua lääkäriin, jatkaa Turunen.

Avoin yleisöluento suolistosyövästä järjestetään Imatran Olavinkulmassa keskiviikkona 27.3.2019 kello 17.30.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat