Paikalliset

Salatut elämät -sarjan näyttelijä sekä tähtikirjailijat kannustavat lukemaan Lappeenrannassa

Kuvituskuva.

Lukuliike koulussa tuo lukevia esikuvia, lukulähettiläitä ja tähtikirjailijoita kouluihin.

Nörtti-sarjan hahmo DragonSlayer666 viettää pimeässä huoneessaan vähintään 10 tuntia päivässä pelaten tietokonepelejä. Nuorten onkin helppo samaistua Nörttiin, jonka näyttelijä Samuel Kujala on yksi Lukuliike koulussa -kampanjan esikuvista ja lukulähettiläistä. Kirjailija Aleksi Delikourasin suosittuihin nuortenkirjoihin pohjautuvan sarjan aloitusosaa on katsottu Yle Areenasta yli 400 000 kertaa.

Nuorten into lukea laskee, minkä takia opettajat ympäri Suomen ovat toivoneet vetoapua lukemisen edistämiseksi. Lukuliike koulussa -kampanjaan on valikoitunut suomen- ja ruotsinkielisiä nuorten esikuvia eri aloilta. Julkisuuden henkilöt voivat omilla tarinoillaan ja esimerkillään saada vähänkin lukevan lapsen ja nuoren tarttumaan kirjaan.

Koko perheen Salatut elämät -sarjan Lindaa näyttelevä Monika Lindeman vierailee 18.3. Kimpisen koululla Lappeenrannassa yhdessä tähtikirjailija Jyri Paretskoin kanssa puhumassa yläkoululaisille lukemisesta.

Lukuliike koulussa -kampanjan esiintyjät kertovat omasta lukuharrastuksestaan, lukemisen merkityksestä omaan elämäänsä sekä työstään. Tarkoitus on osoittaa, että lukemista tarvitaan monen osaamisen taustalla ja muistuttaa nuoria siitä, että kirjat ja kirjallisuus kuuluvat myös heille.

Lukuliike koulussa -tapahtuman jälkeen koulussa jatketaan tähtikirjailijan kirjojen lukemista, ammattilaisten laatimien lukuhaasteiden ja tehtävien tekemistä sekä tartutaan lukemiseen ja kirjoihin monipuolisesti koko lukuvuoden ajan. Lukuliike koulussa -tapahtuma järjestetään 40 koulussa ympäri Suomen. Lisäksi kampanjassa toteutetaan lähes 200 kirjailijavierailua, lukemisen ja kirjoittamisen työpajaa sekä muita tempauksia. Tavoitteena on, että lukuvuoden päättyessä Suomen kouluissa ei olisi yhtään lasta, joka ei olisi kouluvuoden aikana lukenut tai kuullut ääneen luettuna kokonaista kirjaa.

Lukuliikkeen taustalla on opetus- ja kulttuuriministeriön asettama, lukemisen ja lukutaidon parissa toimivista asiantuntijoista koostuva Lukutaitofoorumi, joka julkaisi syksyllä 2018 ehdotuksensa lukutaidon ja lukemisharrastuksen kehittämiseksi. Jo nyt lukutaidon ja -innon edistämiseksi tehdään paljon arvokasta työtä, johon liittyvää tietoa ja osaamista on pyritty kokoamaan yhteen Lukuliikkeeksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Lukuliike-kampanja vastaa lasten lukuharrastuksen vähenemiseen – Lauritsalassa tartutaan kirjoihin kirjailija Riikka Ala-Harjan työpajassa14.3.2019 12.56
Puhelin korvasi kirjan nuorten käsissä – "Ymmärtävä lukutaito on vähentynyt"2.2.2019 09.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat