Paikalliset

Lukuliike-kampanja vastaa lasten lukuharrastuksen vähenemiseen – Lauritsalassa tartutaan kirjoihin kirjailija Riikka Ala-Harjan työpajassa

Tänä päivänä entistä useampi lapsi ja nuori ei enää tartu kirjaan ja sukella tarinoiden maailmaan. Kuvituskuva.

Arkisto/Matilda Isohella

Lasten lukuharrastuksen väheneminen on tosiasia, josta opettajat ovat olleet jo pitkään huolissaan. Tähän huoleen Opetushallitus on vastannut Lukuliike koulussa-kampanjalla.

Lukuliike koulussa -kampanjan tavoitteena on, että vuoden 2019 loputtua Suomessa ei ole yhtään lasta, joka ei olisi lukenut vuoden aikana kirjaa. Apuna ovat tähtikirjailijat ja julkisuudesta tutut esikuvat, jotka käyvät kevään aikana kertomassa kouluissa omasta lukuharrastuksestaan sekä lukemisen merkityksestä omaan elämäänsä ja työhönsä. Osa koulutapahtumista striimataan Kirjastokaistan-sivuilla, ja tapahtumien tallenteet voi käydä katsomassa jälkikäteen videogalleriasta.

Haasteeseen saada lapset ja nuoret lukemaan tarttuvat keväällä Suomen eturivin nuortenkirjailijat. Kirjailija Riikka Ala-Harja tulee tiistaina 19.3.2019 pitämään työpajaa Lauritsalan koulun nelosluokille. Pajan teemana ovat Ala-Harjan kirjoittamat Ebba-lastenkirjat. Pajat pidetään kello 10.15–12 ja klo 12.30–14. Työpajat ovat osa Opetushallituksen Lukuliike-kampanjaa.

Opettajat ympäri Suomen ovat toivoneet vetoapua lukemisen edistämiseksi, minkä takia Lukuliike koulussa -kampanjaan on valikoitunut suomen- ja ruotsinkielisiä nuorten esikuvia eri aloilta.

Julkisuuden henkilöt voivat omilla tarinoillaan ja esimerkillään saada vähänkin lukevan lapsen ja nuoren tarttumaan kirjaan. Kevään aikana oppilaita kannustaa kirjojen pariin tubettajatähti Miklu Bäck, jonka Youtube-kanavalla on lähes 300 000 seuraajaa. Mukana ovat myös Helsingin Sanomien Lasten uutisten tuottaja Fanny Fröman, Putous-tähti Alina Tomnikov, Salatut elämät -sarjan näyttelijä Monika Lindeman sekä Nörtti-sarjan päähenkilöä DragonSlayer666 esittävä Samuel Kujala. Lukemaan innostavat myös urheilusankarit, kuten Suomen koripallomaajoukkue Susijengissä pelaava Tuukka Kotti ja salibandyn maailmanmestari Jussi Piha.

Lukuliike -koulutapahtumien lisäksi kampanjassa järjestetään n. 160 kirjailijavierailua ja lukemiseen ja kirjoittamiseen innostavaa sanataidetyöpajaa ympäri Suomea.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Lukeva Lappeenranta tähtää lukutaidon kehittämiseen – verkkosivusto tarjoaa ideoita ja keinoja lukutaidon edistämiseen kouluissa ja kodeissa6.2.2019 14.40
Puhelin korvasi kirjan nuorten käsissä – "Ymmärtävä lukutaito on vähentynyt"2.2.2019 09.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat