Paikalliset

Imatralaisen vaalikone: Kaksi kolmesta kansanedustajaehdokkaasta sallisi eutanasian

Eutanasiakysymys on hyvin henkilökohtainen. Tämä ilmenee vaalikoneen vastauksista, sillä myös saman puolueen sisällä mielipiteet usein vaihtelevat. Kuvituskuva.

ESM ARKISTO

Kaksi kolmesta (67 %) Imatralaisen vaalikoneeseen vastanneesta ehdokkaasta on sitä mieltä, että parantumattomasti sairaalla on oltava oikeus avustettuun kuolemaan eli eutanasiaan.

Vajaa neljännes vastanneista (24 %) ei halua parantumattomasti sairaille oikeutta eutanasiaan. Loput ehdokkaista eivät osaa kertoa kantaansa.

Kaakkois-Suomen vaalipiirin ehdokkaista 132 oli vastannut eutanasia-kysymyksen tämän jutun kirjoittamiseen mennessä.

Vastauksissa on yleisesti ottaen paljon hajontaa myös puolueiden sisällä. Piraattipuolueen ehdokkaista kaikki ovat kuitenkin täysin sitä mieltä, että parantumattomasti sairaan on saatava eutanasia niin halutessaan.

– Ihmisellä tulee olla oikeus päättää niin elämänsä kulusta kuin kuolemastaankin, sanoo Antti Simola (pp.).

Toisessa ääripäässä ovat kristillisdemokraatit. Jokainen puolueen ehdokkaista on vaalikoneessa sanonut eutanasialle ei.

Lappeenrantalainen Juha Rantalainen (kd.) on sitä mieltä, että saattohoitoa tulee ennemmin kehittää.

Lappeenrantalainen Antti Taipale (kd.) muistuttaa, että Suomen lääkäriliitto ja Maailman Lääkäriliitto (WMA) vastustavat eutanasian laillistamista.

– Ne katsovat, että lääkärin osallistuminen kuoleman tuottamiseen edes potilaan pyynnöstä on vastoin lääkärin etiikkaa ja keskeisiä arvoja. Hyvään kuolemaan tulee pyrkiä palliatiivista saattohoitoa kehittämällä ja laajentamalla niin, että hoitoon pääsevät kaikki, jotka sitä tarvitsevat. Myös omaiset kaipaavat tukea ja myötäelämistä, Taipale jatkaa.

KokoomuksenDing Ma sallisi eutanasian, mutta hänen mielestään jokaista lääkäriä ei saa pakottaa sitä tekemään.

– Eutanasialle on syytä asettaa kriteerit ja sen toteuttamista valvoa yhteiskunnan taholta. Eutanasiaa haluavat olisi syytä ohjata esimerkiksi siihen erikoistuneille lääkäreille.

Keskustan Ari Torniainen ei muuttaisi nykyistä lakia.

– Tämä on vaikea asia ja niin sanottu rajanveto on lähes mahdotonta. Olen lukenut paljon asiaan liittyviä asiantuntijoiden näkemyksiä ja asia on aina yhtä vaikea.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Viekö maahanmuuttajien määrän lisääntyminen Kaakkois-Suomea hyvään suuntaan? – näin ehdokkaat vastasivat Imatralaisen vaalikoneessa8.3.2019 06.00
Vaalikone: Etelä-Karjalan ehdokkaista lähes kaikki ajaisivat nykyistä enemmän alueen yritysten ja elinkeinoelämän etua10.3.2019 08.30
Onko suurpetojen määrää vara lisätä Kaakkois-Suomessa? – Imatralaisen vaalikone on nyt auki1.3.2019 06.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat