Paikalliset

Anna Helminen pelkää, mitä sote-uudistuksen kaatuminen tuo tullessaan: "Imatralle tämä ei missään nimessä tiedä hyvää"

Anna Helminen on pettynyt soten kaatumiseen.

Mari-Anna Rossi

Sote-uudistuksen kaatuminen perjantaina merkitsee Imatran, kuten koko maakunnan taloudelle valtavia haasteita. Imatran kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anna Helmisellä (kok.) päällimmäisenä tunteena on tyhjyys.

– Odottamisen aika on ohi, mutta tyhjä olo on tällä hetkellä. Imatralle tämä ei missään nimessä tiedä hyvää.

Helmiselle soten kaatuminen ei tullut täydellisenä yllätyksenä.

– Epäuskoa on ollut, mutta viimeiseen asti kyllä toivoin, että se olisi mennyt läpi. Olen pettynyt, Helminen sanoo.

Helmisen mukaan soten kaatuminen ei anna hyvää kuvaa poliittisesta valmistelusta, vaan kielii vastakkainasettelusta. Hänen mielestään pienikin parannus olisi ollut parannus tähän hetkeen.

– Onko tämä nykytilannekaan perustuslain mukainen, pääsevätkö kaikki hoitoon tasapuolisesti tälläkään hetkellä? Helminen pohtii.

Jos sote-uudistus olisi mennyt läpi, olisi se tarkoittanut taloudellisen vastuun siirtymistä pois kunnilta. Nyt soten kaatuminen luo paineita Imatran kaupungin taloudelle ja edellyttää entistä kriittisempää kustannusten hillintää ja toimintatapojen muuttamista.

– Sote-rahoitukselle on pakko tehdä jotain ja se on saatava leveämmille hartioille. Rahoituksen siirtyminen jopa valtiolle saattaa nousta keskusteluun, mutta se voi olla sitten kylmää kyytiä, Helminen aprikoi.

Sote-rahoituksen siirtyminen valtiolle tarkoittaisi sitä, että maakuntien, saati kuntien vaikutusmahdollisuudet jäisivät vähäisiksi.

Imatran kaupunki on jo pitkään tehnyt toimenpiteitä toiminnan ja talouden sopeuttamiseksi muuttuvaan tilanteeseen. Sote-kustannusten merkittävä kasvu ajaa sen kuitenkin ahdinkoon.

Maakunnassa väki vähenee ja vanhenee, mikä ei paranna tilannetta. Kysymysmerkkinä on se, mitä tapahtuu valtionosuuksille.

– Etelä-Karjala on pieni maakunta, ja jos menoja ja tuloja ei saada maakunnan tasolla tasapainoon, on mahdollista, että tulevaisuudessa ei ole koko Etelä-Karjalaa. Se on hurja ajatuksenakin.

Imatralla soten tilanne on tällä hetkellä se, että vuodeosaston siirtyminen Lappeenrantaan on hyvinkin mahdollista. Helmisen mukaan esitetyt perusteet ovat ymmärrettäviä.

– Ammattitaitoisen henkilökunnan saatavuudessa on ollut haasteita.

– Tässä on katsottava kokonaisuutta – resurssit ovat niukat, mutta tarve on rajaton. Silloin on löydyttävä kompromisseja. Palvelut siirtyvät ja muuttavat muotoaan, se on väistämätöntä, kun maailma muuttuu kokoajan. Itse priorisoisin mieluummin osaavaan henkilökuntaan kuin lukkiutuisin siihen, missä hoitoa saadaan. On myös muistettava, että nykytekniikka voi mahdollistaa tulevaisuudessa sellaisia terveyspalveluja, joita emme vielä osaa edes ajatella.

Sote-uudistus

Uudistuksen tavoitteena oli kaventaa ihmisten hyvinvointi- ja terveyseroja, parantaa palvelujen yhdenvertaisuutta ja saatavuutta sekä hillitä kustannuksia.

Julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuun oli tarkoitus siirtyä kunnilta maakunnille 1.1.2021.

Sote törmäsi muun muassa perustuslaillisiin ongelmiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat