Paikalliset

Uusi aikuisten sateenkaariryhmä aloittaa toimintansa Etelä-Karjalassa – järjestäjät: Asenne Suomessa on vielä todella vanhoillista

Erja Laapas ja Timo Väisänen perustivat Lappenrantaan Sateenkaari-ryhmän, jonka tarkoitus on tarjota vertaistukea ja hyvinvointia seksuaalivähemmistöille.

Mari-Anna Rossi

Seksuaalivähemmistöjen yhdistys Saimaan Seta on jo vuosikaudet ollut pystyssä Lappeenrannassa, mutta yhteistä toimintaa ja vertaistukea ei juurikaan ole ollut tarjolla. Tilanteeseen tulee muutos, kun kaikille sateenkaariaikuisille avoin sateenkaariryhmä aloittaa toimintansa 26. maaliskuuta.

Ryhmän alkuunpanijoina ovat psykofyysinen fysioterapeutti, osteopaatti ja seksuaalineuvojaopiskelija Erja Laapas, Saimaan Setan puheenjohtaja Timo Väisänen sekä ryhmässä vertaistukena toimiva Taro.

Laapas vetää ryhmää seksuaalineuvojan opintojensa käytännön työharjoitteluna.

Hän kiinnostui seksuaalineuvojan ammatista työnsä kautta.

– Fysioterapiassa maailma pyörii fyysisen kehon ympärillä. Kivut ja asentovirheet johtuvat usein koko ihmisen elämästä – luonteesta, temperamentista, kasvatuksesta elämänkokemuksista. Myös seksuaalisuuteen liittyvät asiat voivat tulla työssäni vastaan, sillä seksuaalisuus on iso osa ihmisen elinvoimaa.

Väisänen tietää mistä Laapas puhuu.

– Kaapissa oleminen on todella kuormittavaa. Siinä voi äkkiä tulla jännitystiloja ja muuta, mikä voi laukaista esimerkiksi migreeniä.

Sateenkaariryhmän ensimmäiset tapaamiset pidetään Osteofysio Laapaksen tiloissa (Kierniemenraitti 1 A) 26.3., 23.4. ja 21.5. kello 18–20.

Ryhmä tarjoaa vapaamuotoista yhdessäoloa, hyvinvointia ja vertaistukea sateenkaari-ihmisille.

– Ryhmässä ei tarvitse esittäytyä tai avata elämäänsä. Voi olla vaikka vaan hiljaa. Tarjoan tilat, jossa voi olla ja jutella. Itse keitän kahvit ja voin tarvittaessa alustaa aihetta, Laapas kertoo.

Laapas muistuttaa, että ryhmä on täysin luottamuksellinen. Siellä voi puhua mistä vain, eivätkä jutut leviä ryhmän ulkopuolelle. Yhteyttä ottaa sähköpostillakin.

Ryhmässä keskustellaan myös siitä, mitä sisältöä osallistujat kaipaavat seuraaviin tapaamisiin.

Kun Tarolta ja Timo Väisäseltä kysyy onko ihmisten asenteissa seksuaalivähemmistöjä kohtaan vielä parantamisen varaa, purskahtavat he nauruun.

– Kyllä todellakin. Asenne Suomessa on vielä todella vanhoillista. Itsekin olen kouluajoilta lähtien kokenut syrjintää ja nimittelyä. Asenteiden vuoksi alunperin muutin Lappeenrannasta Helsinkiin, Väisänen harmittelee.

Transsukupuoliset ihmiset kokevat Taron mukaan jatkuvaa luokittelua.

– Naisvartaloisella voi olla vaikeuksia päästä asiakkaaksi parturiin, ja transsukupuoliset joutuvat joka kerta puntaroimaan menevätkö miesten vai naisten vessaan. On ihmeellistä, miksi luokitellaan ulkoisen olemuksen tai nimen perusteella, oletko mies vai nainen.

Taro muistuttaa, ettei esimerkiksi transsukupuolisten ihmisten olemassaolo ole syntynyt yhtäkkiä, eikä kyse ole mistään ilmiöstä.

– Trans- ja muunsukupuolisista ihmisistä on kirjoitettu jo ennen Kristusta, ja heitä näkyy esimerkiksi luolapiirustuksissa. Olen ihmetellyt, miksi jotkut yhä edelleen väittävät, ettei trans- ja muunsukupuolisia ihmisiä ole.

Myös Laapas kokee, että sateenkaari-ihmisten tasa-arvoisuus verrattuna muihin on vielä kaukana.

– En ole koskaan kuullut cissukupuolisen heteron istuttaneen puolta sukua saman pöydän ääreen kertoakseen näitä asioita itsestään. Sateenkaari-ihmiset joutuvat monessa kohtaa elämässään selittelemään itseään ja todistamaan olemassaoloaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat