Paikalliset

70-vuotias kolumnisti Veli-Matti Kosonen nauttii isyyden haasteista: "Henkivartijan rooli vei 10 kiloa läskiä"

Veli-Matti Kosonen.

Mari-Anna Rossi

Imatralaisen pitkäaikaisena kolumnistina tunnettu teologi ja musiikkimies Veli-Matti Kosonen täyttää ystävänpäivänä 70 vuotta. Pyöreitä vuosia juhlitaan yhteislaulukonsertilla Imatrankosken kirkossa.

Samanlaisen konsertin Kosonen piti samaisessa paikassa täytettyään 50 vuotta.

– Silloin 20 vuotta sitten toivoin, että saisin tulla ukiksi. Pieneen päähänikään ei tullut, että voisin tulla vielä isäksi.

Niin kuitenkin tapahtui, vaikka kaikki ei käynytkään helposti.

– Meillä oli fyysisesti ja henkisesti rankkoja keskenmenoja. Mietin, onko edes oikein näin vanhana hankkia lasta, Kosonen vakavoituu.

Hänen vaimolleen Tarulle, 37, Aava on ensimmäinen lapsi.

– Ajattelin, että Luojan ihan ensimmäinen käsky ihmiselle oli, että lisääntykää. Sitä tässä on nyt noudatettu, ja samaa on käynyt paremmissakin piireissä, kun presidenttimme sai lapsen samanikäisenä.

Vuosi ja kahdeksan kuukautta vanha pieni Aava-tyttö on pitänyt isänsä kiireisenä.

– Taru aloitti taas syksyllä työt ja minusta tuli taaperomme ”virallinen valvoja”. Se on ollutkin aika rankkaa. Aava on hyvin liikunnallista sorttia, kiiruhtaa kovaa ja kiipeilee. Nyt hän on onneksi päässyt Raution päiväkotiin pariksi päiväksi viikossa. Aava saa kavereita ja isi lepoaikaa, Kosonen huokaa.

Kosonen sanoo ottaneensa lapsen vahtimisen ehkä liiankin tosissaan, kuin henkivartijan hommana.

– Siinähän kohdetta on alati pidettävä silmällä ja samalla ennakoitava tulevat vaarat ja uhkat. Tässä tiimellyksessä minusta on lähtenyt läskiä kymmenen kiloa, Kosonen nauraa.

Kosonen on kuitenkin hyvillään siitä, että Aava on saanut hänet liikkumaan. Lapsi on muuttanut muutenkin hänen elämäänsä aika tavalla.

– Vaikka minulla on ensimmäiseltä ”tuotantokaudelta” jo kolme lasta, olen opiskellut isänä olemista uudestaan, Kosonen myöntää.

Hänen mukaansa isänä oleminen on ihan erilaista, kuin 40 vuotta sitten.

– Nyt kaikki on netissä, vertaistukiryhmät ja muut. Mutta mikä tärkeintä, nyt minulla on mahdollisuus antaa kaikki aikani tälle lapselle, olla sekä paikalla että läsnä samaan aikaan. Tämä on toisin kuin silloin, kun ensimmäiset lapseni olivat pieniä ja isi eli työssään ruuhkavuosia.

Veli-Matti Kososen vanhin tytär kuoli aortan pullistuman repeämään 30-vuotiaana. Samalla menehtyivät kaksoset hänen kohdussaan.

Kosonen on joutunut kokemaan muutenkin elämässään paljon rankkojakin asioita.

Vuosia sitten oikeusprosessin seurauksena hän menetti sekä virkansa, pappeutensa, että maineensa. Myös sosiaaliset kuviot menivät täysremonttiin.

– Erosin kirkostakin, koska koin sen hylänneen minut. Kuitenkin ennen Aavan syntymää liityin takaisin. Nyt koko perheenä olemme saaneet viikottain osallistua seurakunnan lapsi- ja perhekerhoihin. Siitä on koitunut meille paljon apua ja iloa. Nyt elämäni tuntuu olevan niin hyvällä mallilla, että pieni pilke silmäkulmassa voin sanoa, että kaikki katokorvaukset korkoineen on nyt minulle maksettu ja kiitollisuudella kuitattu.

Konsertissaan Imatrankosken kirkossa 14. helmikuuta kello 18 alkaen Veli-Matti Kosonen laulattaa ja kanttori Samuli Saarela säestää yhteislaulua. Konsertissa kerätään kolehti, jonka tuotto menee Imatran seurakunnan varhaiskasvatus- ja perhetyölle.

Kosonen kutsuu kaikki myös syntymäpäiväkahvilleen kirkkoon 14.2. kello 17.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Veli-Matti Kosonen erosi ev. lut. kirkosta2.3.2011 20.59
Veli-Matti Kosonen julkaisee uutta musiikkia30.10.2014 15.00
Ensimmäiset kuvat Aaro-pojasta isän sylissä – presidentti Niinistö, 70, kiittää suomalaisia24.8.2018 11.31

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat