Paikalliset

Etelä-Karjalan päihdetilannekyselyn vastauksissa korostuu vanhempien vastuu sekä varhaisen puuttumisen tärkeys päihdehaittojen ehkäisyssä – puolet arvioi, että päihteitä käytetään liikaa

Lähes kaikki päihdekyselyyn vastaajat olivat havainneet alaikäisten päihteiden käyttöä Etelä-Karjalassa. Kuvituskuva.

Arkisto/Johanna Erjonsalo

Etelä-Karjalan kunnissa toteutettiin marraskuussa 2018 sähköinen päihdetilannekysely, joka oli avoinna kuntien sekä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) kotisivuilla. Kyselyllä selvitettiin eteläkarjalaisten näkemyksiä päihteisiin, tupakkaan ja rahapeleihin liittyen sekä kysyttiin mielipiteitä päihdehaittojen vähentämisen keinoista. Kysely on osa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen PAKKA- toimintamallia.

Eteläkarjalaisten vastauksissa korostui vanhempien vastuu sekä varhaisen puuttumisen tärkeys päihdehaittojen ehkäisyssä. Lähes puolet vastaajista arvioi, että alkoholia käytetään omalla paikkakunnalla liikaa. Kolmasosa vastaajista arvioi turvallisuuden tunteen heikentyneen päihtyneen ihmisen käyttäytymisen vuoksi.

Kyselyyn vastanneiden mielestä päihdehaittojen ehkäisyssä tulisi kiinnittää vielä enemmän huomiota varhaiseen puuttumiseen ja puheeksi ottamiseen, päihteistä ja päihdehaitoista avoimeen tiedottamiseen kaikille ikäryhmille sekä päihdepalveluiden oikea-aikaiseen saatavuuteen, etenkin alaikäisten sekä ikääntyneiden kohdalla. Vastaajat toivoivat, että tietoa päihteistä ja niiden haitoista annettaisiin lapsille ja nuorille riittävän varhaisessa vaiheessa. Päihdehaittojen ehkäisyssä korostettiin vanhempien vastuuta ja kotona puuttumisen tärkeyttä.

Alaikäisten päihteiden käyttö näkyy Etelä-Karjalassa

Vastaajista yli puolet arvioi, että ulkomailta tuotujen päihdyttävien aineiden käyttö näkyi asuinpaikkakunnalla. Eniten arvioitiin näkyvän tupakan (68 %), nuuskan (57 %) ja alkoholin (50 %) käytön.

Alaikäisten alkoholin ja tupakan käyttöä oli havainnut lähes kaikki vastaajista ja puolet oli havainnut alaikäisten nuuskan käyttöä. Vastaajista 39 % arvioi huumausaineiden ja 35 % nuuskan ostamisen helpoksi omalla asuinpaikkakunnallaan. Nuoremmat arvioivat ostamisen helpommaksi kuin vanhemmat vastaajat.

Lähes kaikki vastaajat olivat havainneet alaikäisten päihteiden käyttöä, eniten havaintoja oli tehty tupakan (87 %), alkoholin (73 %) ja nuuskan (51 %) käytöstä. Huumausaineiden käyttöä oli havainnut viidennes vastaajista. Kolmasosa oli havainnut alaikäiselle päihteiden välittämistä. Eniten arvioitiin alaikäisille välitettävän tupakkaa ja alkoholia.

Turvattomuutta päihtyneen ihmisen käyttäytymisen vuoksi arvioi kokeneensa kolmasosa vastaajista

Vastaajista kolmasosa arvioi turvallisuuden tunteen heikentyneen päihtyneen ihmisen käyttäytymisen vuoksi viimeisen 12 kuukauden aikana. Kaupungeissa turvallisuuden tunteen heikentymistä oli koettu hieman seutukuntia useammin. Turvallisuuden tunnetta heikensi pimeällä liikkuminen, päihtyneen ihmisen arvaamaton käytös sekä päihtyneet kuljettajat liikenteessä. Julkisilla paikoilla alkoholin käytön rajoittamista toivoi kolmasosa vastaajista ja lähes puolet vastaajista arvioi, että omalla asuinpaikkakunnalla alkoholia käytetään liikaa. Poliisien näkyvyyttä toivottiin lisää.

Yli puolet vastaajista arvioi, ettei ravintoloiden aukioloaikoja tai alkoholijuomien myyntiaikoja tulisi enää rajoittaa nykyisestään. Joka viides toivoi niiden vapauttamista kokonaan, alle 30 – vuotiaista jopa joka kolmas. Lähes puolet vastaajista arvioi, että ravintoloissa ja kaupoissa tulisi puuttua nykyistä tiukemmin päihtyneelle myymiseen. Naiset toivoivat miehiä useammin napakampaa puuttumista.

Kyselyyn osallistui 696 vastaajaa, joista 77 % oli naisia ja 23 % miehiä. Vastaajista 18 – 45 -vuotiaita oli 55 %. Lappeenrantalaisia oli 39 %, imatralaisia 32 % ja seutukunnista 29 %.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Miten eteläkarjalaiset suhtautuvat päihteisiin? – marraskuussa 2018 toteutettava päihdetilannekysely selvittää 24.10.2018 10.08
Alkoholi on suomalaisten mielestä liikenteen suurin vaaratekijä – myös toinen huoli nousemassa16.7.2018 11.08
Nuorisojärjestö vaatii nuuskaa vapaaksi – perusteluna tupakan haitat14.11.2018 20.53

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat