Paikalliset

Apurinki Etelä-Karjalaa vapaaehtoisena pyörittävä Heidi Hänninen tietää, kuinka paljon maakunnan perheet tarvitsevat apua – jos toiminta vielä kasvaa, tarvitaan lisää apukäsiä

DVD-keräys sairaalan lastenosastolle tuotti muutama vuosi sitten kunnon saaliin. Hyväntekeväisyys eri muodoissaan on Heidi Hänniselle tuttua.

Heidi Hänninen

Vuonna 2014 aloitetun Apurinki Etelä-Karjalan taustalla on Heidi Hänninen, tuttu nimi vuosien takaa muun muassa Turvalonkero-keräyksestä, vastasyntyneille tarkoitetuista keräyksistä ja lastenosaston hyväntekeväisyystempauksista.

– Kun oli jo vuosia tehnyt hyväntekeväisyyttä, heräsi kysymys, olisiko ihmisillä halua auttaa joulunakin, ja olihan heillä.

Ruoka- ja vaateapua välitetään sitä kaipaaville pitkin vuotta, eniten kuitenkin joulun alla.

Toiminta on ulottunut lähinnä Imatran ja Lappeenrannan seudulle. Hänninen pyörittää Apurinkiä vapaaehtoisesti oman työnsä ohella.

Hakemuksia tulee ennen joulua perheiltä, jotka kertovat tilanteestaan ja millaista apua kaipaavat.

Yleensä apu on jouluruokaa, lahjoja lapsille tai lahjakortti kauppaan.

– Meillä kun ei ole mitään virallista yhdistystä, emme kerää rahaa missään muodossa. Se vaatisi poliisin keräysluvan. Lahjakortit ovat sallittuja ja niillä on menty monena jouluna.

Toiveiden perusteella Hänninen kerää toivelistan lahjoista ja laittaa Facebook-ryhmään aiheesta viestin.

Halukkaat auttajat saavat ostaa tai tuoda lahjoja, ruokaa tai lahjakortteja perheille.

Jouluaikaan Lappeenrannassa on ollut auttamassa Anne Laitinen. Tavaroita voi viedä sovitusti Laitiselle tai Hänniselle, jotka välittävät ne eteenpäin.

– Apu kulkee pääsääntöisesti minun tai Annen kautta eli perheet hakevat lahjoitukset meiltä. Näin toimien kynnys hakea apua on pienempi eikä ahdingossa oleville perheille tule kiusallisia tilanteita, selvittää Hänninen.

Hänninen kertoo käyttäneensä lähes koko vapaa-aikansa joulun alla viestien vastailuun sekä aikataulujen sopimiseen tuojien ja hakijoiden kanssa.

– Aikaa menee myös tuotuja tavaroita lajitellessa. Monesti töistä tullessa ovella odottaa tavaraa, joka on sovitusti jätetty ovelle, kun aikataulut eivät ole kohdanneet sopivasti.

Tähän asti Hänninen kertoo pärjänneensä Laitinen apunaan, mutta uskoo apukäsiä tarvittavan, jos toiminta kasvaa entisestään.

Avun tarvitsijoita on ollut vuosien aikana runsaasti. Menneenä vuonnakin Hänninen sai hakemuksia edelleen, vaikka joutui ilmoittamaan, ettei voi ottaa enää uusia vastaan.

Apu haluttiin jouluna 2018 tarjota reiluuden vuoksi sellaisille perheille, jotka eivät ole aiempina vuosina olleet mukana.

Pettymyksiin suhtaudutaan Hännisen mukaan yleensä ymmärtäväisesti.

– Toiminta on kiinni siitä, kuinka auttajia löytyy eli koskaan ei voi taata apua sataprosenttisesti. Viime vuonnakin jäi usea perhe ilman apua, Hänninen kertoo.

Hyväntekeväisyyskeräykset

Erilaisia hyväntekeväisyyskeräyksiä järjestään pitkin vuotta, mutta monessa toiminta on suurimmillaan joulun aikaan.

Apurinki Etelä-Karjalan toiminta perustuu vapaaehtoisiin lahjoituksiin, joita keräyksen järjestäjät välittävät apua tarvitseville perheille.

Helmikuun alussa on tarkoitus järjestää niin Imatralle kuin Lappeenrantaan on turvalonkero-keräyspisteitä, joiden tarkempi sijainti selviää lähempänä keräyksen alkua.

Turvalonkero on virkattu, mustekalaa muistuttava esine, jonka lonkeroihin keskonen voi tarttua.

Keräykselle on Facebookissa ryhmä nimellä Turvalonkeroita Lappeenrantaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Turvalonkeroita tarvitaan edelleen – keskussairaala ottaa virkattuja keskosmustekaloja lahjoituksena vastaan29.11.2018 06.55
Tuntematon sijoittaja-hyväntekijä antoi 100 000 euroa – näin tavalliset suomalaiset tekevät hyvää jouluna18.12.2018 11.30
Lappeenrannan Pelastakaa Lapset ry sai 3 000 euron lahjoituksen Eekoolta – "saadaan paljon hyvää aikaan"17.12.2018 09.14

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat