Paikalliset

Klassikkoteos Romeo ja Julia avaa vuoden juhlavasti – balettia on luvassa totutussa muodossa Imatralla vielä muutaman kerran

Tämänvuotinen Imatra Balletin esitys on todellinen klassikko, kaikille tuttu Romeo ja Julia.

SPBT:n kuva-arkisto

Imatra Ballet -tapahtuman tuottaja, Saimaa Arts and Marketingin yrittäjä Mirja Borgström on samaan aikaan sekä jännittynyt, odottavainen, että hieman surullinenkin. Jo kuudenteen Imatra Ballet -tapahtumaan on aikaa enää kaksi viikkoa, ja järjestelyt ovat pitäneet yrittäjän kiireisenä.

Uudenvuoden perinteiseen Imatra Ballettiin on tulossa jälleen pietarilainen St. Petersburg Ballet Theatre. Venäjällä ei joulua vietetä, joten Borgströmin täytyy olla kuulolla ja valmiina vastailemaan teatterin kyselyihin koko joulun.

– Olen jouluihminen, kinkku on ostettu ja kuusi hankittu, mutta rauhoittuminen jää loppiaiseen, Borgström sanoo.

Se, miksi Borgström on jännittynyt, liittyy tämän vuotisen baletin fyysisiin mittasuhteisiin. Romeo ja Julia vaatii tilalta paljon, sillä koreografiat ja kohtaukset vievät ison tilan. Tanssijoita on kaikkiaan yli 40.

– En olisi alkuvaiheessa uskaltanut ottaa Romeota ja Juliaa Kulttuuritalo Virran näyttämölle, mutta nyt, kun estradi on St. Petersburg Ballet Theatrelle tuttu, rohkenimme ottamaan esityksen tänne.

Pietarilainen teatteri on ottanut Imatran omakseen, ja koko noin 50 henkinen työryhmä on muodostunut Borgströmille kuin suureksi perheeksi. Vaikka St. Petersburg Ballet Theatre kiertää maailmaa esiintymässä jopa kymmentuhatpäisille yleisöille, ovat he aina innolla tulossa esiintymään pieneen Imatran kaupunkiin.

– He ihastuivat Suomeen ensimmäisellä vierailullaan. Siksi he tulevat tänne aina uudestaan ja uudestaan, Borgström kertoo.

Borgströmin mukaan tanssijat ovat sanoneet, että Imatralla yleisöstä välittyy lavalle aivan erityinen henki.

– Vaikka he eivät näe yleisöä, jonkinlainen sielullinen viesti välittyy heille siitä, että he ovat odotettuja. Siinä on jokin ihmeellinen taika, mitä he eivät ole muualla kokeneet.

Julian roolissa tanssiva Margarita Avdeeva vieraili Imatralla myös kesällä. Hän esiintyy GoSaimaan Saimaan aluetta mainostavalla mainosvideolla.

– Videota kuvattiin pitkä päivä aamuviidestä puolille öin. Kuvausten jälkeen Margarita halusi jäädä vielä pariksi päiväksi nauttimaan Imatralle kauniista kesästä, Borgström sanoo.

Kaiken tämän jälkeen Borgström kuitenkin tuntee myös surullisuutta.

Viime vuonna St. Petersburg Ballet Theatren kanssa tehtiin kolmevuotinen sopimus, joka tulee päättymään ensi vuonna uusintaesitykseen tulevan Joutsenlammen ja vuonna 2021 esitettävän juhlagaalan jälkeen.

– Ikävä sanoa ja sieluun koskee, mutta baletti tässä muodossaan tullee loppumaan siihen. Kulttuuritalo Virran esiintymislava ei veny muiden SPBT:n repertuaarissa olevien klassikkoteosten esittämiseen.

Imatra Ballet 2019

St. Petersburg Ballet Theatre esittää Sergei Prokofjevin Romeon ja Julian Kulttuuritalo Virran Karelia-salissa.

Julian roolissa nähdään Margarita Avdeeva ja Romeon roolissa Mikhailo Tkachuk sekä Yuri Mirov.

Tapahtuman suojelijana toimii valtioneuvos Riitta Uosukainen.

Balettitapahtuman yhteydessä muotisuunnittelija Jukka Rintalan juhlapukunäyttely.

Tapahtuman tuottaa Saimaa Arts and Marketing.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Nyt se on varmaa: Uudenvuodenpäivän koskinäytöksessä soi taas Sibelius13.12.2018 15.08
Ensi vuoden aikataulut ovat selvillä: näin koski kuohuu Imatralla kesäkaudella 201913.12.2018 15.03
Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali paljastaa ensimmäiset maistiaiset ohjelmasta19.12.2018 08.09

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat