Ruoka

Kuumat glögit tunnettiin jo Kustaa Vaasan hovissa – kokeile tänä jouluna kanelista siideriglögiä tai inkivääriteestä tehtyä juomaa

RUOKA Perinteiselle glögille löytyy vaihtoehtoja.

Anikó Lehtinen

Lämmin glögi on joulunajan suosikkijuoma, jonka nautiskelu aloitetaan jo lokakuun puolella. Usein perinteinen glögi alkaa kyllästyttämään joulukuussa, joten kannattaa miettiä muita lämpimiä juomavaihtoehtoja perinteisen glögin tilalle.

Glögin historia joulunajan juomana on pitkä, ja sitä on nautittu Ruotsi-Suomessa jo keskiajalta lähtien. Glögi on ollut alun perin kuumennettua viiniä, johon on lisätty mausteita kuten kanelia, neilikkaa, kardemummaa ja appelsiininkuorta. Tämä juoma on lämmittänyt talvella jo Kustaa Vaasan hovissa 1500-luvulla, tosin juomaa ei vielä silloin kutsuttu glögiksi.

Sana glögi on ruotsalainen laina, joka pohjautuu sanaliittoon glödgat vin eli hehkutettu viini. Ensimmäisen kerran glöginsukuinen juoma eli lökari mainitaan Elias Lönnrotin sanakirjassa 1800-luvun lopussa, mutta vasta toisen maailmasodan jälkeen glögi yleistyi tavallisten suomalaisten joulunalusjuomana.

Glögiä on punaista ja valkoista, joista punainen versio on huomattavasti yleisempi. Nykyään glögiä varioidaan hyvinkin paljon ja sen maustamisessahan vain taivas on rajana. Kokeile trendikkäitä glögireseptejä pikkujouluissa tai illanistujaisissa.

Noin litra rooibos-teetä

1 kanelitanko

Noin 3 cm:n pala inkivääriä paloiteltuna

2–3 rkl hunajaa

(Noin 4 x 2 cl tummaa rommia)

Koristeeksi pala inkivääriä pyöriteltynä sokerissa

Valmista tee ja laita teen lisäksi siivilään hautumaan kanelitanko sekä inkivääri. Ota inkiväärikoristepalat, sivele reunat hunajalla ja pyörittele sokeriin, joka on laakealla lautasella. Anna glögin hautua noin 15–20 minuuttia ja ota siivilä pois. Sekoita joukkoon hunaja (ja rommi) ja kuumenna nopeasti. Kaada laseihin ja koristele sokeri-inkivääripaloilla.

1 pullo (0,75 l) kevyttä punaviiniä

1/2 dl sokeria

1,5 dl mustaherukkamehua

5 kpl tähtianista

1 tl rosépippuria

5 neilikkaa

1 tl vaniljasokeria

Kuumenna kaikki ainesosat paksupohjaisessa kattilassa nopeasti, mutta älä anna kiehua. Anna hautua noin tunnin ajan kannen alla. Ennen tarjoilua kuumenna uudelleen ja tarjoile heti.

Noin litra makeaa (sokerilla makeutettua) omenasiideriä

1 kanelitanko

Hyppysellinen kardemummaa

2 limelohkon mehu

Koriste: kanelisokerireunus (sokeria, kanelia, limelohko)

Kuumenna kaikki ainesosat paksupohjaisessa kattilassa nopeasti, mutta älä anna kiehua. Anna juoman hautua noin tunnin ajan kannen alla. Ennen tarjoilua kuumenna uudelleen ja siivilöi. Tee koristereunus sivelemällä limelohkolla tarjoilulasien reunat, sekoita sitten lautasella kanelia sekä sokeria ja kasta lasien reunat seokseen. Kaada glögi laseihin ja tarjoile heti.

7 dl karpalomehua

3 dl omenamehua

1 vaniljatanko

(Aikuisille ½ cm:n pala chilipaprikaa)

Koriste: sokerireunus lasissa (sokeria, hunajaa) ja omenalohko

Kuumenna ainesosat kattilassa. Tee koriste sivelemällä hunajalla tarjoilulasien reunat, laita sitten lautaselle sokeria ja kasta lasien reunat seokseen. Ota vaniljatanko pois ja tarjoile heti.

Vinkki: Tämä glögi sopii hyvin myös lasten makuun.

Kaikki reseptit ovat neljälle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tässä on joulun ykkösglögi, joka ei vaadi välttämättä edes terästystä – julkkiskokin vuosikertajuomaa testiraati moitti "hajuveden makuiseksi"25.11.2018 19.30

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

Autoihinvaraosat.fi