Paikalliset

”Tullipiirissä on riittävästi huumekoiria”

Mikko Vakkila (vas.) ohjaa Väinöä ja Keijo Kankaristo Tikiä Imatralla. Välillä he käyvät myös Vainikkalassa ja Lappeenrannan lentokentällä. Koirat ovat kavereita keskenään, ja niiden työpäivät pidetään miesten mukaan virikkeellisinä. Kun koira käy töissä, se voi olla myös sairaslomalla, kuten kävi Kankariston koiralle sen telottua jalkansa.

Tuija Horttanainen

Imatran tullissa työskentelee tällä hetkellä kaksi huumekoiraa, kahdeksan kuukauden ikäinen Väinö ja nelivuotias Tiki. Koko itäisen tullipiirin alueella työskentelee 14 koiraa, joista 12 on koulutettu huumekoiriksi ja kaksi tupakkakoiriksi. Tullitarkastaja Marko Kiiski on koko piirin koiramäärään tyytyväinen.

– Jos koiria olisi enemmän, aiheutuisi resurssipulaa. Jokainen koira tarvitsee oman, täysipäiväisen koiranohjaajan, mikä on muusta tullityöstä pois. Piirin lyhyet välimatkat mahdollistavat samojen koirien käyttämisen eri toimipisteissä.

Pääperiaatteena koko tullipiirissä on Kiisken mukaan panostaminen laatuun ja työn tehokkuuteen.

Molemmat Imatralla työskentelevistä koirista ovat rodultaan labradorinnoutajia. Kiiski pitää rotua erittäin soveltuvana tullityöskentelyyn sen energisyyden vuoksi. Saksanpaimenkoira on tullin käyttöön liian ”räyhäkkä”.

– Tullissa koira työskentelee ihmisten keskellä, missä pikkulapset huutelevat ja tapahtumia riittää. Tullin koira ei saa olla pelottava, eikä se saa missään tapauksessa purra, kertoo Tikiä Imatralla ohjaava Keijo Kankaristo.

Kankaristo ja Väinön isäntä Mikko Vakkila toteavat, että koira on heille ennemmin kaveri kuin työkalu. Töissä koiran ohjaaja on aina sama henkilö.

– Yhdessä ollaan 24 tuntia vuorokaudessa. Lomalla ollaan yhdessä ja töitä tehdään yhdessä. Kotona koira on perheen lemmikki, ja eroaa muista koirista vain siinä, että se käy töissä, miehet kertovat.

Kankaristo lisää, että koirat pitävät työtään leikkinä, ja vuorot mennään koirien ehdoilla. Tärkeintä on, että ne eivät tylsisty.

Tullin koira ei saa olla pelottava.”
Eläkkeelle tullin huumekoirat jäävät yksilöstä riippuen noin kahdeksan vuoden iässä. Sen jälkeen koira jää ohjaajalleen kotiin viettämään oloneuvoksen elämää.

Itäisen tullipiirin huumekoirat hankitaan osittain luottokasvattajilta. Ihmiset myös tarjoavat tullille mielestään sopivia pentuja.

– Ennen luovutusikää tehdään pentutesti, missä nähdään, miten koira käyttäytyy muiden pentujen kanssa. Valitsemme usein sen energisimmän pennun. Jo pentutesti kertoo hyvinkin luotettavasti, onko koira luonteen ja fysiikan puolesta meidän käyttöömme sopiva, Kiiski kertoo.

Huumekoiraa koulutetaan noin vuoden ajan, mutta Kiisken mukaan koira on parhaimmillaan pari-kolmen vuoden iässä.

– Nuori koira voi sählätä, ja se voi helpommin hämmentyä ja merkata väentungoksessa väärän ihmisen. Varsinaisia virheitä koira ei koskaan tee, vaan merkkaukseen on aina joku syy.

Vakkila ja Kankaristo toteavat, että ohjaaja oppii lukemaan koiran eleitä hyvinkin nopeasti.

– Koiraa tietysti kiinnostavat makkarat ja kaikki muutkin hajut. Eleistä kuitenkin näkee, milloin on tosi kyseessä, ja treeneissä palkinnon saa vain huumeen hajun merkkauksesta. Näin koira oppii, mistä havainnosta ilmoittaminen on tärkeää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat