Electroluxin ja AEG:n uunit pärjäsivät parhaiten Kuluttaja-lehden vertailussa, jossa lehti testasi 11 edullisen hintaluokan uunin ominaisuuksia.
Kaikki uunit selvisivät tasaisen hyvin ruuan paistamisesta ja kypsentämisestä, mutta suurehkoja eroja löytyi lämpötilan tarkkuudessa ja pysyvyydessä.
Ykkössijan jakoi kaksi uunia. Niistä testin mukaan Electrolux pärjää kokonaisuudessaan paremmin ruuanlaittotesteissä. AEG on kuitenkin lähes 300 euroa halvempi kuin Electrolux, minkä lisäksi se kuluttaa vähemmän sähköä.
Valtaosa testin uuneista lämpeni tyhjänä lähelle haluttua lämpötilaa. Testaajat havaitsivat ongelmia kuitenkin erityisesti Grameilla ja Ikealla. Vaikka lämpötilaksi oli valittu 80 astetta, ne lämpenivät 92–95 asteeseen.
Kuluttaja-lehti kertoo, että lämpötila vaihteli kaikissa uuneissa, jopa kymmenessä testiuunissa välillä rajustikin.
Testin häntäpäähän sijoittuvien Gramin perinteisellä tavalla lämmitettyjen uunien lämpötila vaihteli jopa liki 40 astetta, kun uuni oli säädetty 200 asteelle.
Myös uunien kestävyyttä ja turvallisuutta arvioitiin. Testissä uunin sisään laitettiin astia, jossa oli 14–15 kiloa hiekkaa. Tarkoituksena oli verrata ritilöiden mekaanista lujuutta.
Lähes kaikki uunit kestivät painon, mutta Samsungin ritilä romahti. Kun testattiin grillaus-toimintoa, Samsungin lasi kuumeni ulkopuolelta 73 asteeseen ja Logikin 68 asteeseen. Jo 60–70 asteen lämpötila voi aiheuttaa pinnallisen palovamman muutamassa sekunnissa, Kuluttaja huomauttaa.
Tilaa uutiskirjeemme
Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!