Paikalliset

Imatran seurakunnan kapellimestari Ismo Vänskä sai taidepalkinnon – työlleen omistautunut Vänskä ei työtunteja laske

Ismo Vänskä pokkasi Imatran taidepalkinnon.

Mari-Anna Rossi

Imatran taidepalkinnon sai tänä vuonna Imatran seurakunnan työalajohtaja, kapellimestari Ismo Vänskä. Perusteluina mainittiin, että Vänskä on tehnyt ahkerasti töitä niin lasten kuin aikuisten sekä orkestereiden parissa. Hänen ansionsa ovat merkittäviä puhallinmusiikin ja musiikkikasvatuksen edistämiseksi.

– Kehitys on ollut valtavaa hänen tultuaan Imatralle, hän on aidosti läsnä, välittää oppilaistaan ja on muutenkin omistautunut työlleen, palkintoperusteluissa todettiin.

Lieksasta kotoisin oleva Vänskä toimi kymmenisen vuotta Iisalmessa Ylä-Savon musiikkiopiston puhallinorkesterin johtajana. Imatralle hän muutti työn perässä, kun harvinaislaatuinen tilaisuus tarjoutui. Imatra on ainut seurakunta, jossa on oma kapellimestari. Yleensä kapellimestarin virkoja on vain sotilassoittokunnissa.

Nyt Vänskä on jo kotiutunut Imatralle täysin, vaikka alku olikin opettelua.

– Ihmiset ja työskentelytavat ovat täällä ja Savossa aika erilaisia, niin hyvässä kuin pahassa. Positiivisiksi puoliksi Etelä-Karjalassa lasken puheliaisuuden ja avoimuuden.

Työpäivät venyvät usein pitkiksi, mutta Vänskä ei työtunteja laske. Aamupäivät hänellä kuluvat toimistolla, iltapäivällä hän opettaa yksityisoppilaita ja iltaisin hän johtaa orkestereita. Seurakunnan soittokunnassa harjoituksia on kerran viikossa, joskus myös viikonloppuisin.

Soittokunnassa on tällä hetkellä 35 soittajaa, joista nuorimmat ovat 11–12-vuotiaita, ja vanhimmat eläkeläisiä.

Vänskällä ei ole aavistustakaan mikä muu hänellä voisi olla ammattina kuin musiikki.

– Musiikki on minulle elämäntapa, ei vain työtä. Harrastan myös laulamista. Se tekee hyvää koko kropalle ja mielelle. Kun laulaa, kroppa lähtee resonoimaan ja se rentouttaa.

Vänskällä on tapana tehdä välitilinpäätös viiden vuoden välein – katsoa mitä on saanut aikaiseksi ja mitä haluaisi tulevaisuudessa tehdä ja saavuttaa. Nyt viisi vuotta on kulunut siitä, kunhan tuli Imatralle kapellimestariksi.

– Olen tähän asti laittanut panokseni soittokunnan kehittämiseen, nyt on oman itseni vuoro. Laakereilleni en voi jäädä lepäämään, vaan aionetsiä uusia ideoita.

Ismo Vänskä

39-vuotias.

Imatran seurakunnan työalajohtaja ja seurakunnan soittokunnan kapellimestari.

Opettaa vaskisoittajia.

Koulutukseltaan musiikkipedagogi (musiikkioppilaitoksen johtaja).

Kotoisin Lieksasta. Työskennellyt Iisalmessa 10 vuotta puhallinorkesterin johtajana.

Perheeseen kuuluu puoliso ja puolison kaksi lasta sekä pumi-rotuinen koira Mila.

Harrastaa kalastusta ja Training For Warriors -treeniä. Soittaa harrastuksenaan trumpettia Montolan puhallinorkesterissa ja laulaa Toonika-kuorossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Uusi Etelä-Karjalan Musiikkiyhdistys EKMU aloitti toimintansa konserttisarjalla28.11.2018 09.31
Juha ja Oili Räisänen ovat luotsanneet Imatran Konserttihovia jo 20 vuotta – yksikään konsertti ei saa olla limbo15.11.2018 19.00
Jouluradio aloitti kuukauden etuajassa –  "Kalenterista ei voi katsoa, että nyt on sopiva aika kuunnella joulumusiikkia"5.11.2018 09.34

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat