Paikalliset

Vähittäiskauppa elää jatkuvassa muutoksessa meillä ja muualla – apteekkien itsehoitolääkkeet saattavat olla tulevaisuudessa osa ruokakaupan valikoimaa

Kaupan alalla edetään murrosta, kuten monella muullakin alalla.

arkisto / Jetro Staven

Kaupan toimialan liikevaihto Etelä-Karjalassa on 1,1 miljardia euroa ja ala työllistää noin 6 500 eteläkarjalaista.

Vähittäiskauppa on jatkuvassa muutoksessa ja haasteita riittää.

K-supermarket IsoKristiinaa ja kahta K-marketia pyörittävä diplomikauppias Teppo Kylmä kertoo, että kilpailu kiristyy jatkuvasti.

– On tärkeää pystyä erottautumaan muista. Meillä koko perhe on omilla kasvoillaan mukana toiminnassa jollain tavalla, esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Liiketoiminnan kulut kasvavat, ja tuoton tekeminen vaikeutuu. Muuttuvassa maailmassa osa asiakkaista haluaa, että kauppa on saatavilla vuorokauden ympäri, viikon jokaisena päivänä.

– Esimerkiksi työstä irtautuminen on aiempaa haastavampaa. Kun ihmisillä on kännykkä usein kädessä, työt ovat myös lähellä.

Sääntely kaupan alan ympärillä murenee. Aukioloaikoja on vapautettu ja entistä vahvemmat alkoholijuomat päätyivät ruokakauppojen hyllyyn.

Teppo Kylmä uskoo, että myös viinit tulevat jollakin aikataululla ruokakauppoihin. Apteekkien itsehoitovalikoima saattaa sekin olla tulevaisuudessa tarjolla ruokakaupoissa.

– Mielestäni omavalvonta itsehoitolääkkeiden osalta ei ole ongelma. Yksi hyvä kysymys on, mihin itsehoitolääkkeet kaupoissa mahtuisivat.

Kylmä pyörittää myös ruoan verkkokauppaa. Kun hän viitisen vuotta sitten aloitti toiminnan, kyseessä oli Keskon kuudes verkkokauppa Suomessa.

– Lapsiperheet ovat suurin käyttäjäryhmä.

ToimitusjohtajaMartti Tepponen Disas Fish Oy:stä on nähnyt venäläisten turistien ostokäyttäytymisen osalta kaikki vaiheet, laskut ja nousut.

Disas Fishillä on myymälöitä Imatralla, Lappeenrannassa ja Haminassa.

Tepponen on huomannut venäläisten ostokäyttäytymisessä tapahtuneen muutoksia vuosien varrella.

– Laatu- ja hintatietoisuus on kasvanut. Venäläiset eivät enää maksa ”turhasta”, kuten 10 vuotta sitten. Jos joskus tuntui siltä, että venäläisille sai myytyä mitä vain, niin ei saa enää.

Tepponen painottaa, että ilmaisia lottovoittoja ei enää ole jaossa, vaan venäläiset asiakkaat on ansaittava siinä missä muutkin.

– Ehkä silloin parhaaseen venäläisaikaan oltiin liiankin innostuneita heidän tuomistaan mahdollisuuksista. Kun romahdus tuli vuonna 2014, me tiputimme hintoja. Eihän se hyvää bisnestä ollut, mutta toi meille asiakkaita muuttuneesta tilanteesta huolimatta ja selvisimme laman yli. Gappi hintojen ja ostovoiman välillä ei voi olla liian suuri.

Kaupan toimialan tilanteeseen ja tulevaisuuden näkymiin pureuduttiin viime viikolla Lappeenrannassa järjestetyssä tilaisuudessa Kaupan liiton ja Etelä-Karjalan kauppakamarin johdolla.

Suurin työllistäjä

Kauppa on elinkeinoelämän suurin työllistäjä, ja se työllistää Suomessa noin 300 000 henkilöä.

Vähittäiskaupassa työskentelee yli puolet kaupan työllisistä.

Kauppa työllistää paljon nuoria. Yli 20 prosenttia alle 25-vuotiaista työssäkäyvistä nuorista työskentelee kaupan alalla.

Kaupan tulevaisuutta Suomessa määrittää paljolti se, kuinka globaalien suuryritysten kanssa pystytään kilpailemaan digitalisoituvassa maailmassa.

Lähde: Kaupan liitto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat