Paikalliset

Väkivaltaa lähisuhteessa – mitä pitää tietää? Päivitetty tietopaketti väkivallan uhreille Eksoten verkkosivuilla

Kuvituskuva.

Arkisto

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä väkivallan vastainen työ kuuluu kaikille ammattilaisille, jotka kohtaavat lähisuhde- ja perheväkivaltaa.

Lähisuhdeväkivaltaa kokeneen kannattaa hakea apua mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Väkivaltakierteen katkaisemiseen on keinoja. Päivitetty, kattava tietopaketti väkivallan uhreille löytyy Eksoten verkkosivuilta. Materiaaleihin kannattaa tutustua, jos on huolissaan omasta tai läheisen käyttäytymisestä, vaikka varsinaista väkivaltaa ei vielä olisikaan.

Lähisuhdeväkivallan vastaista työtä tehdään Etelä-Karjalassa monitoimijaisena yhteistyönä yli organisaatiorajojen. Toimintamalli on päivitetty ja samalla käytännön ohjeet ja yhteystiedot myös lähisuhteen väkivaltaa kokeneille on päivitetty. Ohjeet sisältävät tietoa muun muassa väkivallan muodoista, väkivallan kierteestä, väkivallan seurauksista ja vaikutuksista.

Ammattilaiset tukevat väkivallan kohdanneita siinä, että he pääsisivät eroon väkivallan kierteestä. Lähisuhdeväkivalta esiintyy yleensä kierteessä, jolloin se harvoin jää yhteen tilanteeseen.

Riidasta kannattaa vetäytyä, jos tilanteessa on väkivallan uhkaa. Tilanteen jälkeen kannattaa olla mahdollisimman vähän yksin, koska väkivallan uhka voi moninkertaistua väkivallan tekijän luota lähdön jälkeen.

Uhkaukset ja kontaktit kannattaa kirjoittaa ylös päivämäärineen ja kellonaikoineen. Myös väkivaltaisuudet ja muistikuvat on kirjattava ylös mahdolliseksi todistusaineistoksi.

Väkivaltatilanteita voi ennakoida tallentamalla tärkeät numerot puhelimeen etukäteen. Rahaa kannattaa säästää mahdollista lähtöä ja matkakustannuksia varten. Matkaa varten tulisi varata valmiiksi myös tavarat.

Jos tilanteessa on mukana lapsia, heidät tulee ottaa aina mukaan tilanteesta pois lähtiessä, koska puoliso voi kiristää ja käyttää valtaa lasten kautta. Lasten kanssa kannattaa jutella väkivaltatilanteissa toimimisesta.

Vanhuksiin kohdistunut lähisuhdeväkivalta ei tule niin helposti sosiaalitoimen tietoon. Sitä piilotellaan ja vammoja peitellään tarinoilla. Epäilyksiä syntyy esimerkiksi, kun kehossa näkyy selittämättömiä mustelmia. Väkivallan taustalla on usein muistisairaus, jolloin persoonallisuus muuttuu. Sairastunut itse voi käyttää väkivaltaa omaishoitajaansa tai hoitajiaan kohtaan. Omaishoitaja voi väsyä ja jättää muistisairaan hoitamatta tai käyttää häntä kohtaan väkivaltaa.

Myös lapsiin kohdistunut hyväksikäyttö tai lähisuhdeväkivalta voi jäädä helposti huomaamatta. Lapsi ei yleensä uskalla osaa tai halua ottaa asiaa puheeksi. Hän häpeää ja suojelee vanhempiaan. Lapsi voi oirehtia väkivallasta käyttäytymiselläään tai olemuksellaan, muuttumalla esimerkiksi poikkeuksellisen apaattiseksi tai rauhattomaksi. Se voi toki olla oire jostakin muustakin, joten johtopäätöksiä kannattaa vetää varovaisesti.

Ohjeita lähisuhdeväkivaltaan löytyy Eksoten sosiaalipäivystyksen verkkosivulta: http://www.eksote.fi/sosiaalipalvelut/sosiaalipaivystys/Sivut/default.aspx. Paikalliset yhteystiedot lähisuhde ja perheväkivaltatilanteisiin ovat yleinen hätänumero/poliisi numerossa 112, Etelä-Karjalan sosiaalipäivystys 24/7 numerossa 040 651 1828, Eksoten lastensuojelun päivystysnumero numerossa 040 353 9970 ja Eksoten turvakoti numerossa 040 351 6477.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat