Puheenaihe

Katso kuvat järeistä aseista: Näin United Brotherhoodin huume- ja asekaupat paljastuivat – Johtohenkilöt kävivät "hoitamassa asioita kuntoon"

Poliisi oli paikalla kun yhden kilon amfetamiinierää kuljetettiin Helsingissä.

Poliisi

Keskusrikospoliisi (krp) sekä Lounais-Suomen ja Helsingin poliisilaitokset kertovat paljastaneensa laajan rikosvyyhden, jossa United Brotherhood -rikollisjärjestönjäseniä epäillään törkeistä ampuma-ase-, kiristys- ja huumausainerikoksista.

Vyyhti alkoi poliisin mukaan paljastua helmikuussa 2018 Lounais-Suomen poliisin aloittamasta törkeästä huumausainerikostutkinnasta. Siinä UB:n Turun osaston epäiltiin välittävän huumausaineita Turun seudulla. 

Pian esitutkinnan aloittamisen jälkeen nousi epäilys, että myös UB:n Helsingin osaston jäsenet ovat osallisina huumeiden välitykseen. 

Poliisi kertoo saaneensa takavarikkoon yhteensä noin kolme kiloa amfetamiinia, noin 5 500 Subutex-tablettia ja pienempiä määriä muita huumausaineita. 

Yksi amfetamiinikilo saatiin takavarikkoon UB:n Tuusulan kerhotiloihin tehdyssä kotietsinnässä löytyneiden paperilappujen avulla. 

Lapuissa kerrottiin tarkka aika ja paikka Helsingissä, johon kilo toimitettiin ja josta se käytiin noutamassa.

Epäiltyjä huumerikoksia selvittäessään poliisi alkoi epäillä UB:n jäseniä Helsingissä ja Turussa muun muassa törkeistä kiristyksistä ja törkeistä ampuma-aserikoksista. 

Esitutkinnassa selvisi, että yksi Helsingin UB:n jäsenistä hankki huomattavan määrän ampuma-aseita järjestön käyttöön ja edelleen myytäväksi. 

Poliisi epäilee, että kyseinen henkilö hankki vantaalaisen taloyhtiön autotalliin yhteensä kymmenen ampuma-asetta ja huomattavan määrän patruunoita. Aseiden joukossa oli konepistooleja, kiväärejä ja haulikoita.

Aseita takavarikoitiin myös järjestön kerhotiloista Tuusulasta. Tiloista takavarikoitiin seitsemän ampuma-asetta. Kaikkiaan rikoskokonaisuuden tutkinnan aikana poliisi takavarikoi yhteensä noin 30 ampuma-asetta ja suuren määrän ampumatarvikkeita.

Esitutkinnassa on poliisin mukaan selvinnyt kaksi törkeää kiristystapausta, joissa asianomistajilta oli kiristetty ja yritetty kiristää molemmilla kerroilla 20 000 euroa tekaistuun velkaan vedoten. 

Poliisi epäilee, että toiseen törkeään kiristykseen antoivat käskyn pitkiä vankeustuomiota istuvat henkilöt.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kimmo Sainio keskusrikospoliisista kuvaa esitutkinnassa ilmi tullutta UB:n toimintaa hyvin suoraviivaiseksi ja organisoiduksi.

United Brotherhoodin toiminta on puhtaasti rikolliseen toimintaan suuntautuvaa."

– Esitutkinnan mukaan toimintaa johdettiin Helsingistä ja eri toimijoilla oli rikoksissa selkeät roolinsa. UB:n johtohenkilöt Helsingistä kävivät Turun seudulla "hoitamassa asioita kuntoon" eli organisoimassa muun muassa törkeitä kiristyksiä. Samalla kävi myös selväksi, että United Brotherhoodin toiminta on puhtaasti rikolliseen toimintaan suuntautuvaa eivätkä sen jäsenet työskentele laillisen toimeentulon parissa, Sainio luonnehtii.

Lounais-Suomen poliisilaitoksen suorittamassa esitutkinnassa on epäiltyinä yhteensä yhdeksän henkilöä, joista neljä on edelleen vangittuna. Krp:n ja Helsingin poliisilaitoksen suorittamissa esitutkinnoissa on epäiltyinä yhteensä 15 henkilöä, joista kahdeksan on edelleen vangittuna. 

Kokonaisuudessa epäiltyinä olevista henkilöistä 11 on poliisin tiedon mukaan United Brotherhood -rikollisjärjestön jäseniä.

Lounais-Suomen poliisin tekemä esitutkinta on siirtymässä syyteharkintaan lähiaikoina. Krp:n ja Helsingin poliisin suorittama esitutkinta on jo siirtynyt syyteharkintaan Helsingin syyttäjänvirastoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat