Paikalliset

Eksoten maksuosuuksien kasvu huolettaa Imatralla, Lappeenrannan kaupunginjohtaja odottaa Eksotelta säästölistaa – Pentti Itkonen tyrmää ajatuksen

Imatran kaupunginjohtaja Kai Roslakka sanoo, että Etelä-Karjalan kuntien ja kaupunkien sekä Eksoten täytyy miettiä yhdessä, mikä on paras tapa toimia.

Tuija Horttanainen / arkisto

Imatran ja Lappeenrannan kaupunginjohtajat ovat huolissaan Eksoten maksuosuuksien kasvusta.

– Kasvuvauhti on niin kova, että meidän maksukykymme ei kasva samassa vauhdissa kuin Eksoten tarve kasvattaa omia maksuosuuksiaan, sanoo Imatran kaupunginjohtaja Kai Roslakka.

Roslakan mukaan Etelä-Karjalan kuntien ja kaupunkien sekä Eksoten täytyy miettiä yhdessä, mikä on paras tapa toimia.

– Tässä on kyse koko maakunnan elinvoimaisuudesta: miten elinvoimaisuus kehittyy ja miten varat käytetään kuntalaisten kannalta parhaalla mahdollisella tavalla, hän muistuttaa.

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva jakaa huolen Eksoten maksuosuuksista.

– Nehän tuovat Lappeenrannan kaupungille sekä muille maakunnan kunnille aika kovat taloushaasteet. Totta kai tiedostan, että Eksote tekee parhaansa ja Eksotella on kovat haasteet tasapainottaa taloutta, Jarva sanoo.

Hänen mukaansa Lappeenrannan on erittäin vaikea löytää Eksotelle lisärahoitusta.

– Meidän budjetistahan yli puolet menee Eksotelle. Eksote on menossa tänä vuonna ennusteen mukaan 13 miljoonaa euroa pitkäksi budjetista ja siitä yli puolet tulee meille. Kun viime vuoden tilinpäätös oli hyvä, olemme tehneet Eksote-maksuja varten yhdelle vuodelle 6,9 miljoonan euron varauksen. Sitä voidaan hyödyntää ensimmäisenä vuonna, mutta jos Eksoten rahoitusvaje jatkuu samanlaisena, se on erityisen huolestuttavaa.

Jos lisärahoitusta joudutaan hakemaan, vaikutukset heijastuvat Jarvan mukaan kaikkiin toimialoihin.

– Meidän suurin toimialamme on kasvatus ja hyvinvointi eli koulut ja päiväkodit, mutta säästöpaineet kohdistuisivat tietysti kaikkiin toimialoihin.

Kimmo Jarva toivoo, että Eksote käy maakunnan kuntien ja kaupunkien kanssa aktiivista ja avointa vuoropuhelua.

Jarvan mielestä Eksoten viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden pitäisi tehdä talouden tasapainotuslista ja tuoda se keskusteluun omistajakuntien kanssa.

– Sillä tavallahan me tehtiin viime valtuustokaudella 15 miljoonan euron säästöohjelma Lappeenrannassa. Samalla jouduttiin vielä kiristämään verotusta ja maksuja. Viranhaltijat tuottivat pitkän lista epämiellyttävistä säästökohteista ja luottamushenkilöt tekivät niistä valinnat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Neuvottelut tuottivat tulosta: Ruokolahti saa pitää terveyskeskuslääkärinsä25.9.2018 15.16
Eksote avaa laboratorion näytteenottokeskuksen Imatrankoskelle25.9.2018 14.41
Honkaharjun korvalääkäri Marja Estolalta kovaa kritiikkiä Eksotelle: "Toimintakulttuuri on ala-arvoista”1.5.2018 06.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat