Paikalliset

Sirkkaruoka tuli kauppoihin vauhdilla, mutta päätyvätkö trendieväät ostoskoreihin? – näin kauppiaat vastaavat

K-Supermarket Imatrankosken kauppias Topi Riutta kertoo, että sirkkatuotteiden myynti on erittäin vähäistä verrattuna muihin myynnissä oleviin tuotteisiin, mutta hän on halunnut tarjota asiakkaille mahdollisuuden testata hyönteisruokaa.

Janne Koivisto

Hyönteisruoasta puhutaan julkisuudessa paljon, mutta ruoan myynti on vielä Imatralla häviävän vähäistä.

K-Supermarket Imatrankosken kauppias Topi Riutta kertoo, että hänen kaupassaan on myynnissä kolmea sirkkatuotetta: sirkkasämpylöitä, kahdenlaisia sirkkapatukoita ja inkivääri-kookoskeittoa, joka sisältää kotisirkkajauhetta.

Sirkkasämpylöissä on noin 20 sirkkaa, keitossa 36 ja patukoissa 15–17. Sirkkoja ei erota tuotteista silmämääräisesti, sillä ne on jauhettu pieniksi.

Riutan mukaan sirkkatuotteiden myynti on erittäin vähäistä verrattuna muihin myynnissä oleviin tuotteisiin, mutta kauppias on halunnut tarjota asiakkaille mahdollisuuden testata hyönteisruokia.

– Tässä on lähinnä kyse siitä, että tarjotaan asiakkaille mahdollisuus testata. Hyönteisruoasta puhutaan paljon, mutta on vaikea sanoa, yleistyvätkö tuotteet. Siihen voi mennä vuosia. Jos niistä ikinä tuleekaan ison asiakaskunnan ruokaa, Riutta sanoo.

Kauppias ei ole ottanut hyönteisruokia omaan ruokapöytäänsä, mutta haastattelun aikana hän maistaa sirkkapatukoita.

– Maistuvat ihan tavallisilta proteiinipatukoilta, hän toteaa.

Myös Etelä-Karjalan osuuskaupassa on havaittu, että hyönteistuotteiden myynti on vähäistä.

Päivittäistavaramyyntipäällikkö Merja Haiminen Lappeenrannan Prismasta kertoo, että Prismassa on tarjolla neljää hyönteistuotetta: sirkkasämpylöitä, kahdenlaisia sirkkapatukoita, sirkkasuklaata ja sirkkagranolaa, joka on myslin tapainen ruoka.

– Tuotteita oli enemmänkin, mutta menekki oli niin pientä, että niitä jätettiin pois, Haiminen kertoo.

Haiminen pitää tärkeänä, että asiakkailla on mahdollisuus kokeilla hyönteisruokaa, mutta hän ei usko, että se yleistyy ainakaan nopeasti.

Sirkkoja suurempi trendi tällä hetkellä on erilaiset kauratuotteet, kuten tuorekaurapuurot, kaurajukurtit ja kaurajuomat.

– Ne ovat varmaan tämän syksyn juttu. Muutenkin kasvissyönti kiinnostaa monia, hän kertoo.

LuumäkeläinenSini Karhu ajaa ostoskärryillään sirkkasuklaiden vierestä.

Maistuisiko hyönteisiä sisältävä suklaa?

– Ei maistu. Sen verran on ennakkoluuloja, Karhu naurahtaa.

Hän kertoo maistavansa yleensä mielellään uusia tuotteita, mutta hyönteisruoka ei ole herättänyt kiinnostusta.

Oletko maistanut sirkkaruokia?

En
100% (2 ääntä)
Kyllä
0% (0 ääntä)
Ääniä yhteensä: 2

Lisää aiheesta

Kuvat: Miltä maistuvat sirkkapitsa ja matowokki? – Näin sujui Suomen ensimmäinen hyönteisruokakurssi4.2.2018 10.00
Sirkkaleipää, toukkasuklaata, kuoriaisjauhoja... – Hyönteisruoat surahtavat perjantaina kauppoihin21.11.2017 19.20
Joko sirkka rouskuu suomalaisen suussa? – Tässä teille hyönteisruoan mallimaa19.10.2016 10.20

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

Autoihinvaraosat.fi