Paikalliset

Lappeenrantaan tulossa ensimmäinen apteekin terveyspiste: "Tarkoitus ei ole haastaa perinteistä terveydenhuoltoa"

Apteekkari Janne Nissilä avaa Sammonlahden Apteekkiin alkusyksystä terveyspisteen, johon koulutetaan parhaillaan sairaanhoitajaa.

Janne Koivisto

Sammonlahden Apteekkiin on tulossa Lappeenrannan ensimmäinen terveyspiste.

– Tarkoitus ei ole haastaa perinteistä terveydenhuoltoa vaan helpottaa asiakkaiden asiointia ja tarjota pientä arjen apua. Näen itse, että apteekit voivat olla nykyistä läheisempi osa terveydenhuollon ketjua, apteekkari Janne Nissilä kertoo.

Apteekkien terveyspisteet ovat yleistyneet Suomessa vähitellen. Niitä on tämän hetkisen tiedon mukaan 15 apteekissa.

Terveyspisteessä työskentelee sairaanhoitaja, joka voi esimerkiksi antaa rokotuksia, mitata verenpainetta, ottaa verikokeita ja tehdä pieniä toimenpiteitä, kuten luomien ja tikkien poistoja. Sairaanhoitaja voi myös auttaa itsehoitolääkkeen käytössä, jos se tuottaa hankaluuksia esimerkiksi vanhukselle.

Esimerkiksi Turussa rokotteen hankkiminen ja ottaminen onnistuvat aikaa varaamatta. Hoitajalla on yhteys lääkäriin, joka kirjoittaa reseptin.

Sammonlahden Apteekin terveyspisteeseen tulee ensimmäisessä vaiheessa verenpaineen mittaus ja terveysneuvonta.

Apteekkari Janne Nissilä kertoo, että tulevaisuudessa terveyspistettä saatetaan laajentaa rokotuksiin ja muihin sairaanhoitajan palveluihin.

– Olen seurannut mielenkiinnolla kokeiluja, joissa sairaanhoitajan vastaanotolta on sähköinen yhteys lääkäriin. En sulkisi pois tällaistakaan mahdollisuutta, hän sanoo.

Lappeenrannan Uutiset soitti Lappeenrannan muihin apteekkeihin. Muut apteekit eivät ole vielä perustamassa terveyspisteitä, mutta malli kiinnostaa ainakin osaa apteekkareista.

Esimerkiksi Lappeenrannan Uusi Apteekki uudistaa parhaillaan pääapteekin tiloja Myllykeskuksessa, mutta tässä vaiheessa suunnitteilla ei ole terveyspisteen avaamista.

– Tulevaisuudessa asiat pidetään avoimena ja uusia vaihtoehtoja kyllä harkitaan, mutta tässä vaiheessa oli tärkeintä saada toimivat ja miellyttävät tilat, apteekkari Kaisa Tuomaala sanoo.

Lauritsalan apteekin proviisori Niina Kurikka sanoo, että apteekissa työskentelee terveydenhoitaja-farmaseutti ja kaksi lähihoitajaa. Vaikka terveydenhoitajan vastaanottoa ei ole, Kurikka kehottaa kysymään rohkeasti apua.

– Asiakkaita voi rohkaista kysymään enemmänkin. Apteekit ovat jo nyt terveydenhuollon lähipalvelupisteitä. Meille voi kävellä sisään aikaa varaamatta, Kurikka muistuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat