Paikalliset

Haluaisitko poistattaa tikit kauppareissun yhteydessä? – kysyimme Imatran apteekeista, onko terveyspisteitä tulossa

Tainionkosken Apteekin apteekkari Sari Eerikäinen arvelee, että apteekin terveyspisteille on ensisijaisesti tilausta sellaisilla alueilla, missä terveysasemaa ei ole lähellä.

Tuija Horttanainen

Yhä useampi apteekki Suomessa tarjoaa nykyisin myös sairaanhoitajan palveluita.

Apteekin terveyspiste on käytännössä erillinen huone, jossa sairaanhoitaja vastaanottaa potilaita ja tekee pieniä toimenpiteitä, kuten rokotuksia, verinäytteiden ottamista, korvien huuhtelua tai tikkien poistoa.

”Terveyspiste on harkinnassa, mutta sitä kysytään suhteellisen vähän.”

Imatran apteekeista terveyspisteitä ei vielä löydy. Vuoksenniskan Apteekin apteekkari Timo Hännikäinen kertoo, että asiaa on kyllä mietitty, mutta suunnitelmia toiminnan aloittamiseksi ei toistaiseksi ole.

– Terveyspiste on harkinnassa, mutta sitä kysytään suhteellisen vähän, joten valtavaa tarvetta palvelulle ei välttämättä tällä hetkellä ole. Sairaala ja terveyskeskus ovat kuitenkin melko lähellä.

Jos terveyspiste tulisi, Hännikäisen mielestä tärkeimpiä palveluita olisivat ainakin rokotukset, verinäytteiden otto ja verenpaineen mittaus.

– Tämä vaatii kuitenkin sairaanhoitajan paikalla olemisen, joten aivan yksinkertaista pisteen perustaminen ei ole.

Tainionkosken Apteekin apteekkari Sari Eerikäinen arvelee, että apteekin terveyspisteille on ensisijaisesti tilausta sellaisilla alueilla, missä terveysasemaa ei ole lähellä.

– Meillä terveyspalvelut toimivat nykyisellään kohtalaisen hyvin, joten asiakkaat eivät ole juuri kyselleet terveyspisteen perään. Tuntuu, että ennen sote-uudistusta terveyspisteasiaa ei oikein osaa ajatella. Toiveissa on, että jatkossa apteekit ovat entistä tiiviimmin osa terveydenhuoltopalveluita.

Jos Tainionkosken Apteekkiin tulisi terveyspiste, Eerikäinen näkisi sen tärkeimpänä palveluna rokottamisen.

– Rokottaminen on ollut yksi koko toimintaa käynnistävä tekijä, ja siinä terveyspiste voisi toimi ruuhkien purkamisessa. Myös rokotekattavuus voisi kasvaa, jos rokotteen saisi helposti esimerkiksi kauppareissun yhteydessä.

Imatrankosken apteekin apteekkari Anja-Riitta Martinsen on pyöritellyt terveyspisteen perustamista mielessään.

– Mahdollisesti olen sitä suunnitellutkin, mutta nyt täytyy odottaa sote-uudistusta. Tällä hetkellä Imatrankoskella on aukko terveydenhuollossa, ja terveyspisteelle olisi tilausta.

Tilaratkaisu on toinen pohdittava seikka, mutta on sitäkin Martinsen on jo miettinyt.

– Ennen toiminnan aloittamista pitäisi tehdä kartoitus, onko terveyspisteelle todella tarvetta. Toiminnan aloittaminen vaatii työtä ja rahaa, ja terveyspisteen palveluista pitää myös veloittaa jotakin kulujen kattamiseksi.

Pitääkö Imatran apteekkeihin saada terveyspisteitä?

Kyllä
100% (2 ääntä)
Ei ole tarpeen
0% (0 ääntä)
Ääniä yhteensä: 2

Näin naapurissa

Sammonlahden Apteekkiin on tulossa Lappeenrannan ensimmäinen terveyspiste.

Terveyspisteeseen tulee ensimmäisessä vaiheessa verenpaineen mittaus ja terveysneuvonta.

Apteekkari Janne Nissilä kertoo, että tulevaisuudessa terveyspistettä saatetaan laajentaa rokotuksiin ja muihin sairaanhoitajan palveluihin. Sähköistä yhteyttä lääkäriinkään hän ei sulje pois.

Muissakin Lappeenrannan apteekeissa toimintamalli kiinnostaa, vaikka konkreettisia suunnitelmia terveyspisteiden perustamiseksi ei vielä ole.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Lappeenrantaan tulossa ensimmäinen apteekin terveyspiste: "Tarkoitus ei ole haastaa perinteistä terveydenhuoltoa"19.9.2018 07.00
Suomalaistutkijat löysivät laihdutuspillerin, joka on jo matkalla apteekin hyllyille – HS: "Se on iso mullistus"15.8.2018 08.03
Apteekkariliitolta vastaus vapautusvaatimuksiin – "Lisää apteekkeja Suomeen"13.3.2018 13.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat