Puheenaihe

Tutkimus: Joka kolmas on pelännyt autonkuljettajaa

Yli 30 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoo joskus tunteneensa pelkoa koska on kokenut, että kuljettaja ottaa tarpeettomia riskejä.

arkisto / Päivi Tuovinen

Joka kolmas suomalainen on joskus pelännyt kuljettajan käytöstä tai ajotapaa ollessaan tämän kyydissä.

Lähi-Tapiolan teettämän Arjen katsaus -tutkimukseen vastanneista 32 prosenttia kertoo joskus tunteneensa pelkoa koska on kokenut, että kuljettaja ottaa tarpeettomia riskejä.

Lähes yhtä paljon huolta ovat aiheuttaneet kuskin ajama ylinopeus tai muuten kova vauhti sekä kuskin kännykän käyttö ajon aikana.

– Liian lähellä edessä ajavaa ajaminen ja esimerkiksi vaaralliset ohitukset maanteillä ovat kuitenkin valitettavasti arkipäivää. Ei ehkä ole yllätys, että moni pelkää kyydissä, Lähi-Tapiolan liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen kommentoi tutkimustulosta.

Suomalaiskuskien huolta nostattavan käytöksen syistä on epäilyksiä. Voi olla, että kuljettajan paikalla istuessaan kuski ehkä ajattelee, että voi hallita tilanteet, vaikka vieressä tai takapenkillä istuvat ajattelevat aivan toisin.

– Voi myös olla, että kun tällainen liian lähellä ajava kuljettaja laitettaisiin samaan tilanteeseen toisen kyytiin, hän alkaisi pelätä. Kuljettajan paikka voi siis tuoda harhakäsityksen siitä, että mitään ei satu, koska ”minä itse kuitenkin hallitsen tämän”, Nieminen jatkaa.

Osa kyselyyn vastanneista myöntää myös itse syyllistyneensä joskus ylinopeuden ajamiseen ja on saanut kuulla siitä matkustajilta.

Tutkimuksen mukaan liki 40 prosenttia suomalaisista on sanonut autossa joskus ääneen, että kuljettajan käytös tai ajotapa pelottaa. Nieminen pitää tutkimustulosta huolestuttavana.

– Tuudittavatko nykyaikaiset autot kuljettajia liialliseen turvallisuuden tunteeseen, kun ne joka tapauksessa ovat mukavia ja helppoja ajaa, kysyy Nieminen.

Osa kuljettajista saattaa luottaa liiaksi avustavaan tekniikkaan, kuten ajovakauden hallintajärjestelmään. Uusi tekniikka tuo lisää turvallisuutta, mikäli ajotapa säilyy entisellään.

Jos nostamme nopeutta tai muutamme käyttäytymistä, tekniikan tuoman turvallisuushyöty katoaa kokonaan. Niin kauan, kun ihminen itse ajaa autoa, ennakoivan ajotavan omaksuminen ja liikennetilanteiden lukeminen säilyvät tärkeinä taitoina, joita voi myös kehittää ja harjoitella.

Tutkimukseen vastasi 1001 suomalaista 15–74-vuotiaiden ikäryhmästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

SS: Kuopion bussiturman kuskin käytös pelotti jo aikaisemmin – Tieto ei ollut välittynyt liikennöitsijälle8.9.2018 11.24
Autoilija! Kun näet tämän merkin, hiljennä ihmeessä – poliisi tehotarkkailee sinua koko viikon10.9.2018 09.21

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat