Puheenaihe

Suomalaistutkijat löysivät uuden tavan ennustaa sydänkuolemia – Ensimmäisenä maailmassa

Hiukkasten laatuun voi vaikuttaa muun muassa ruokavaliolla, tutkijat toteavat.

Arkisto/Pekka Salonen

Juuri julkaistu suomalaistutkimus osoittaa ensimmäistä kertaa, että veren "pahaa" kolesterolia kuljettavien LDL-hiukkasten huono laatu ennustaa sydänkuolemaa.

Wihurin tutkimuslaitoksen ja Helsingin yliopiston tutkijoiden johtamassa kansainvälisessä tutkimuksessa kehitettiin uusi LDL:n laatua mittaava menetelmä, jolla määritetään henkilön verinäytteestä LDL-hiukkasten herkkyys liimautua toisiinsa eli aggregoitua. Mitä herkemmin LDL-hiukkaset aggregoituvat, sitä hanakammin ne jumiutuvat sepelvaltimon seinämään.

Toisiinsa liimautuneiden LDL-hiukkasten kolesteroli kertyy sepelvaltimon seinämään ja muodostaa sinne kolesterolia sisältävän plakin. Kolesteroliplakki ahtauttaa sepelvaltimoa ja seurauksena on sepelvaltimotauti.

Aggregoituneet LDL-hiukkaset voivat myös aiheuttaa kolesteroliplakissa paikallisen tulehduksen, jonka seurauksena plakki voi revetä ja tukkia sepelvaltimon äkillisesti. Tämä aiheuttaa sydäninfarktin, joka pahimmassa tapauksessa voi johtaa kuolemaan.

Tutkijat havaitsivat, että verinäytteistä eristetyt LDL-hiukkaset liimautuivat toisiinsa hanakammin sepelvaltimotautipotilailla kuin terveillä koehenkilöillä. Kaikkein hanakimmin toisiinsa takertuivat seuranta-aikana sepelvaltimotautiin kuolleiden potilaiden LDL-hiukkaset.

– Pystyimme siis ensimmäisen kerran osoittamaan, että LDL:n aggregoitumisherkkyydessä on mitattavia yksilöllisiä eroja ja että aggregoitumisherkkä LDL lisää sydänkuoleman riskiä, kertoo tutkimusta johtanut dosentti Katariina Öörni.

Tutkimus antaa uutta toivoa sepelvaltimotautia sairastaville, sillä tutkijoiden havainnon mukaan veren LDL-hiukkasten laatua on mahdollista parantaa kolesterolia alentavan lääkityksen tai terveellisen pohjoismaisen ruokavalion avulla.

– Sokerin käytön vähentäminen ja kasviöljyjen käytön lisääminen paransi LDL-hiukkasten laatua ja vähensi hiukkasten aggregoitumista, sanoo tiedeartikkelin ensimmäinen kirjoittaja, tutkija Maija Ruuth.

Tutkijoiden mukaan LDL-hiukkasten aggregoitumisherkkyyttä mittaamalla voidaan paremmin seuloa ne ihmiset, joiden sydäntautiriski on tähän asti jäänyt huomaamatta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat