Paikalliset

Anne Laiho on pyörittänyt Niskan katukeittiötä jo 10 vuotta – suosikkipihvin resepti on salainen ja pysyy sellaisena

Marju Salmela kuuluu Niskan katukeittiön vakiomiehitykseen, sillä hän on työskennellyt paikassa jo noin kahdeksan vuoden ajan. Asiakkaat ja annokset ovat Salmelalle tuttuja.

Tuija Horttanainen

Kymmenisen vuotta sitten Anne Laiho irtisanoutui kotihoitajan työstään Etelä-Suomessa, ja siitä lähtien hän on ollut Niskan katukeittiön yrittäjänä Imatralla.

Naisella ei ollut Imatralle mitään sidoksia, eikä tuttavia kaupungissa, mutta se ei häntä häirinnyt.

– Minulla on kokin koulutus, ja tämä myynnissä ollut paikka osui sopivasti silmään. Nyt tuntuu, että minne täältä Imatralta enää lähtisikään, Laiho naurahtaa.

Marju Salmela on työskennellyt Niskan katukeittiössä kahdeksan vuoden ajan.

Kokopäiväistä työntekijää Laiholla ei ole koskaan ollut, ja joskus talviaikaan hän on pyörittänyt paikkaa jopa yksin. Välillä yrittäjän elämä tuntuu rankalta.

– Töitä on kädet täynnä. Tuntuu, ettei muuta oikein ehdikään. Imatralla olisi tosi paljon kivoja tapahtumia, mutta niihin ei tahdo ehtiä. Joskus, jos aikaa olisi, ei jaksakaan enää lähteä mihinkään.

Arjen suola ovat kohtaamiset ihmisten kanssa. Se sama asia, mistä Laiho piti myös kotihoitotyössä.

– Täällä tapaa ihmisiä vielä monipuolisemmin kuin aiemmassa työssä. Pääsee juttelemaan työmiesten, eläkeläisten ja lapsiperheiden kanssa. Asiakaskunta vaihtuu vuodenajan mukaan.

Niskan katukeittiö on auki ympäri vuoden.

– Joskus talvella mietin, että ensi talvena laitan kyllä paikan hetkeksi kiinni ja pidän lomaa. Mutta en sitten kuitenkaan, se ei ole aivan niin yksinkertaista. Ei tässä työssä tunteja voi lasketa. Työ ja muu elämä nivoutuvat minulla yhteen.

Laiho liikkuu mielellään metsässä, sienestää ja marjastaa.

– Käytän annoksissa mahdollisimman paljon lähiruokaa, joten onko se sitten työtä vai vapaa-aikaa, kun kerään sieniä tai marjoja, hän pohtii.

Niskan katukeittiöstä saa monenlaista evästä, muun muassa grilliruokaa ja kotiruokalounasta.

– Makkaraperunoita on tultu syömään jopa Ruotsista saakka, ja samalla muistellaan kouluvuosia Imatralla.

Kebabia Niskan katukeittiö ei myy, eikä pizzaa.

– Keskitymme mieluummin tähän meidän omaan juttuun, kun esimerkiksi kebabia saa monesta muustakin paikasta.

Niskan katukeittiön erikoisuus on talon pihvi. Sitä syödään muun muassa hampurilaisen välissä, osalle pihvi maistuu sellaisenaan ilman lisukkeita.

– Ja tämä resepti on niin salainen, että edes minä en kaikkien näiden vuosien jälkeen sitä tiedä, Marju Salmela nauraa.

Lisää aiheesta

Aasialainen lounasbuffet avaa ovensa Vuoksenniskalla4.7.2018 10.28
Lukijat äänestivät tutun suosikin lounaspaikkojen ykköseksi:"Tuntuu ihan mahdottoman hyvältä"4.7.2018 06.00
Lukijat ovat puhuneet: Tässä on Imatran paras ravintola vuosimallia 201827.6.2018 06.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

Autoihinvaraosat.fi