Puheenaihe

Lapsiasiavaltuutettu ärähti – vaatii huoltajalle oikeuksia hoitaa yli 10-vuotiaan asioita

Kuvituskuva.

Pia Lyy

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila on lähettänyt sosiaali- ja terveysministeriölle kirjelmän huoltajan mahdollisuuksista asioida alaikäisen puolesta OmaKanta-palvelussa.

– OmaKanta-palvelussa huoltaja voi tällä hetkellä asioida alle 10-vuotiaan lapsensa puolesta. Väliaikaiseksi tarkoitettu ratkaisu on ollut voimassa vuoden 2016 lokakuusta alkaen eli yli puolitoista vuotta. Tällä hetkellä ei ole tiedossa, milloin huoltajien mahdollisuus alaikäisen puolesta asiointiin laajenisi koskemaan yli 10-vuotiaita, Kurttila toteaa.

Lapsiasiavaltuutettu vaatii sosiaali- ja terveysministeriötä ryhtymään välittömiin toimenpiteisiin, jotta alaikäisten lasten tiedot näkyisivät huoltajille.

Kurttila on saanut useita yhteydenodottoja huoltajilta. Yhteydenottojen perusteella on ilmeistä, että huoltajilla ei ole tietoa palvelussa käytössä olevasta ikärajasta, ikärajan valinnan perusteluista ja tilanteen väliaikaisuudesta. Lapsiasiavaltuutetun mukaan ikärajan käyttöönotossa ja lapsen puolesta asioinnin vaiheistamisessa ei juurikaan ole kiinnitetty huomioita siihen, että sähköinen asiointi 10 vuotta täyttäneiden kohdalla edellyttää sähköisiä tunnistautumisvälineitä.

Lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta annetun lain mukaan vastuu lapsen kehityksestä ja hyvinvoinnista on ensisijaisesti vanhemmilla. Tämä edellyttää, että huoltaja voi esimerkiksi asioida lapsensa puolesta. Tätä oikeutta rajoittaa laissa potilaan asemasta ja oikeuksista säädetty alaikäisen oikeus päättää hoidostaan, kun hän on terveydenhuollon ammattilaisen tekemän arvion mukaan siihen ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenevä.

Lapsiasiavaltuutettu on muistuttanut sosiaali- ja terveysministeriötä, että lapsen asema, erityisen suojelun tarve ja vielä vajaa oikeustoimikelpoisuus edellyttävät, että lapsen tiedot ovat pääsääntöisesti hänen huoltajansa nähtävillä, kuitenkin huomioiden, että se on lapsen edun mukaista.

Lisää aiheesta

Lapsiasiavaltuutettu puuttui koululaisten retkimaksuihin: "Lasten yhdenvertaisuus on taattava"26.5.2018 08.55
Lapsiasiavaltuutettu kritisoi päättäjiä kovalla kädellä uudesta alkoholilaista – "Vastuutonta, arvotonta ja typeryyden osoitus"16.12.2017 08.31

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat