Puheenaihe

Poksahtaako asuntokupla vähävaraisten silmille Suomessa? – Tutkija varoittaa 2000-luvun alun USA:n kohtalosta

Asuntojen kysyntä on kasvanut esimerkiksi pääkaupunkiseudulla.

Arkisto/Päivi Tuovinen

Alhaiset korot ja odotukset asuntojen hintojen noususta kannustavat kotitalouksia ottamaan lainaa. Odotus nousevista asuntohinnoista tekee asunnon ostamisesta velalla houkuttelevaa myös sellaisille kotitalouksille, jotka tietävät, että heidän lainanmaksukykynsä saattaa olla heikko.

Näin todetaan Helsingin yliopistolla tarkastettavassa väitöstutkimuksessa. Valtiotieteiden maisteri Aino Silvo tarkastelee makrotalousteorian alan väitöskirjassaan, millaiset markkinahäiriöt voivat selittää Yhdysvalloissa vuonna 2007 puhjenneen asuntomarkkina- ja finanssikriisin syntyä.

Jos lainanantajat eivät täydellisesti havaitse kotitalouksien luottoriskiä, velallisiksi valikoituu myös suuririskisiä kotitalouksia. Tällöin koko kotitaloussektorin velkataakka voi väitöstutkimuksen mukaan kasvaa liian suureksi.

– Se taas tekee taloudesta haavoittuvaisen laskusuhdanteessa, kun maksuhäiriöt lisääntyvät. Tällaiset olosuhteet vallitsivat Yhdysvalloissa 2000-luvun alkupuoliskolla ja johtivat syvään taantumaan asuntohintojen käännyttyä laskuun, Silvo kertoo Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Myös Suomessa on viime aikoina huolestuttu kotitalouksien velkaantumisesta korkotason oltua pitkään alhainen. Esimerkiksi Finanssivalvonta on ollut huolestunut kotitalouksien velkaantumisesta ja sen kasvusta.

Lisäksi kasvukeskuksissa kovasta kysynnästä johtuva asuntojen hintojen nousu on tiedotteen mukaan ruokkinut kotitalouksien velkaantumista.

– Tulosteni perusteella velkaantumisen hillitseminen esimerkiksi lainakaton tai positiivisen luottorekisterin avulla onkin perusteltua, Silvo sanoo.

Näin väitöstutkimuksen tulokset yleistyvät laajemmin rahoitusmarkkinoiden toimintaan tilanteissa, joissa markkinaosapuolet eivät havaitse kaikkea päätösten kannalta tärkeää tietoa.

Väitöskirjassa tutkittiin myös sijoittajien näkemyksiä tuottojen kehityksestä Yhdysvaltain asuntomarkkinoilla ennen finanssikriisiä tilastollisen mallin avulla. Keskeinen löydös on, että Yhdysvalloissa 2000-luvun alkupuoliskolla sijoittajat pitivät asuntojen hintojen rajua nousua perusteltuna talouden hyvän vireen takia.

Väitöskirjan mukaan sijoittajat pitivät asuntomarkkinoita turvallisena sijoituskohteena, koska tappioita ei aiheutuisi niin kauan kuin asuntojen hinnat jatkaisivat nousuaan. Sijoittajat joutuivat päivittämään rajusti näkemyksiään sijoitusten turvallisuudesta, kun hinnat kääntyivät.

– Tämä löydös tarkoittaa, että hintakuplaa voi olla hyvin vaikea havaita ajoissa, mikä myös voi ruokkia liiallista velkaantumista. Suotuisan talouskasvun varjolla ei voida tuudittautua siihen, että asuntojen hinnat jatkaisivat tulevaisuudessakin nousuaan, Silvo toteaa tiedotteessa.

– Vaikka Suomessa ei todennäköisesti ole juuri nyt hintakuplaa, tilanne on ollut kuvatun kaltainen myös Ruotsissa viime vuosina, Silvo muistuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tuulipukukansa rynnisti asuntosijoittajiksi – Talousasiantuntija: "Se juna meni jo"23.5.2018 07.20
Nyt suomalaisten piilovelasta älähti finanssivalvojakin – vaatii pankkeja huomioimaan asuntovelallisten taloyhtiölainat23.5.2018 10.35

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat