Paikalliset

Uusi K-sairaala avautuu ensi viikolla – jos uusia ongelmia paljastuu, kuka maksaa viulut?

Projektipäälliikö Tanja Kaarna odottaa jo uuden sairaalan valmistumista. Kaiken pitäisi olla kunnossa viimeistään juhannuksena.

Ari Toivonen

Uuden sairaalarakennuksen piti alun perin valmistua syyskuussa 2017. Viivästyminen johti siihen, että Eksote irtisanoi joulukuussa HL-Rakentajien kanssa tehdyn urakkasopimuksen. Irtisanomisen jälkeen Eksote otti työmaan haltuunsa.

Sopimuksen irtisanomisen jälkeen HL-Rakentajat hakeutui vuoden lopussa konkurssiin. Samalla vastuu mahdollista takuukorjauksista rakennuksen vastaanoton jälkeen siirtyi käytännössä Eksotelle.

ProjektipäällikköTanja Kaarna Eksotelta myöntää, että rakennusurakan osalta väite pitää paikkansa. Hän muistuttaa, että tilanne ei kuitenkaan ole aivan noin yksinkertainen.

– Meillä on ollut sivu-urakat esimerkiksi talotekniikan tai sähkötöiden osalta. Niissä alkuperäinen takuu on edelleen olemassa. Lisäksi HL-Rakentajat on käyttänyt paljon aliurakoitsijoita, ja myös heillä on vastuu tekemistään töistä. HL-Rakentajilla oli itse asiassa hyvin vähän omia työntekijöitä paikalla.

Aivan niin yksinkertainen asia ei Kaarnan sanomisista huolimatta kuitenkaan ole. Aliurakoitsijan saaminen vastuuseen mahdollisesta virheestä voi osoittautua monessa tapauksessa vaikeaksi, mutta Kaarna pitää riskiä pienenä.

– Jos ongelmia tulee eteen, ne on ratkaistava siinä vaiheessa. On katsottava aina tapauskohtaisesti kenelle vastuu kuuluu. Toki voi olla, että sieltä tulee sellaisia rakennusvirheitä eteen, jotka tulevat Eksoten maksettavaksi.

Mahdolliset tulevaisuuden takuukorjaukset tiedostettiin Kaarnan mukaan siinä vaiheessa, kun päätös urakkasopimuksen irtisanomisesta tehtiin.

– Se päätös oli silloin pakko tehdä. Asia oli tiedossa, vaikka varsinaisia rahasummia oli vaikea tuossa vaiheessa laskea.

Kuntapäättäjien ei Kaarnan mukaan tarvitse olla huolissaan edessä olevista rakennusvirheiden aiheuttamista takuukorjausten kustannuksista. Hän sanoo, että mitään viitteitä siitä, että varautuminen olisi tarpeellista ei ole näkyvissä.

– Totta kai meillä on ollut valvonta koko ajan paikalla ja rakentamisessa on pyritty mahdollisimman hyvään lopputulokseen. Ei huolta tässä asiassa ole sen enempää kuin muissakaan rakennusprojekteissa.

Luottamuksestaan huolimatta Kaarna myöntää, että kaikki on aina mahdollista.

– Ei kukaan voi panna päätään pantiksi siitä, ettei mitään tule tapahtumaan.

Kaikista vaikeuksista huolimatta ensimmäisten osastojen siirtäminen keskussairaalan K-siipeen alkaa ensi viikolla.

Huhtikuussa tapahtuneen suuren vesivahingon aiheuttamat kaikki vauriot saadaan korjattua juhannukseen mennessä ja sen jälkeen myös päivystys aloittaa uudessa paikassa.

Kaarna kertoo, että Eksoten rakennusaikainen vakuutus kattaa aiheutuneet vahingot.

– Tekijöillä on omat vakuutuksensa ja se on vakuutusyhtiöiden asia, kuinka ne asian hoitavat keskenään

Itse vahingosta Kaarna toteaa, että pettänyttä liitosta oli modifioitu väärällä tavalla.

Hän ei ole aiemmin kuullut esittämääni väitettä, jonka mukaan liitoksen mukailun syynä olisi ollut se, että asentaja ei halunnut hakea oikeaa liitoskappaletta, koska se olisi vaatinut hiukan ylimääräistä kävelyä.

Lisää aiheesta

K-sairaalan vesivahinko ei viivästyttäne muuttoja muutamaa viikkoa enempää – budjetissa pysyminenkin on mahdollista16.5.2018 07.00
Yle: K-sairaalan vesivuodon syynä asentajan huolimattomuus – vahingot mitataan sadoissa tuhansissa27.4.2018 12.52
ES: Putkiliitos hajosi uudessa K-sairaalassa – vesi lainehti lattioilla, tuhoja selvitellään26.4.2018 10.52

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

Autoihinvaraosat.fi