Pop-antiikkiharrastaja tietää mistä etsiä

Värikästä tavaraa. Tomppa Kekäläinen kertoo värien tulleen tavaroihin 50-luvulla.

Sipoon Sanomat Sonja Fogelholm

Mike Kairenius (vas.) ja Tomppa Kekäläinen ovat keränneet pop-antiikkia jo kolmekymmentä vuotta. Kekäläisen auto on Hudson vuosimallia 50, jonka hän osti Amerikassa vuonna 1987.

Sipoon Sanomat Sonja Fogelholm

Vielä toimii. Flipperi sai uuden ilmeen, kun siihen sytytettiin valot. Jokainen liikkeen tavara on Kekäläisen ja Kaireniuksen mukaan toimiva.

Sipoon Sanomat Sonja Fogelholm

Ylhäällä autoteema. Weird "Antiquesin" yläkerrassa on paljon autoiluun liittyviä löytöjä. Muun muassa öljykanistereita löytyy monissa eri väreissä ja merkeissä.

Sipoon Sanomat Sonja Fogelholm

Lintsiltä Martinkylään. Nämä otukset on nähty ennen Martinkylään siirtymistä Linnanmäen viidakkovuoristoradassa.

Sipoon Sanomat Sonja Fogelholm

Muistatteko Antiikkia, antiikkia -sarjan? Mainoksessa soi vanhahtava musiikki ja kamera kuvaa rauhallisesti liukuen kattokruunuja ja kaappikelloja.

Weird ”Antiques” -liikkeessä, vanhan juna-aseman kupeessa tunnelma on hieman toisenlainen. Vierailijan silmille räjähtää kirkkaiden värien kavalkadi, tavaroita on lattiasta kattoon ja näyttää siltä, että Elvis voisi hypätä hetkenä minä hyvänsä jostain nurkan takaa.

– Jotkut tulevat tänne ja ihmettelevät ”tämmöistä paskaa, kutsutteko te tätä antiikiksi”, liikkeenpitäjä Tomppa Kekäläinen kertoo.

Kekäläinen ja hänen liikekumppaninsa Mike Kairenius eivät toki kutsu tavarataivaansa yksilöitä antiikiksi, siksi liikkeen nimessäkin on lainausmerkit sanassa ”antiques”. He keräävät ja myyvät pop-antiikkia, eli 50-70-luvun amerikkalaisia ja suomalaisia esineitä.

– Pop-antiikki koostuu sotien jälkeisen populaarikulttuurin ja kertakäyttökulttuurin alkutaipaleen tavaroista, Kekäläinen sivistää.

Kekäläisen mukaan tavaroihin alkoi ilmestyä värejä juuri 50-luvulla. Kairenius kehuu 50-luvun kertakäyttökulttuurin olleen nykyistä kertakäyttökulttuuria laadukkaampaa, ja miesten mukaan jokainen esine heidän liikkeessään on edelleen käyttökelpoinen. Suosituimpia pop-antiikkituotteita ovat heidän mukaansa 50-60-luvun peltilelut.

Superherkkuja on todella vähän.”

Pop-antiikkia ja varsinkin kotimaista sellaista on hankala löytää, mutta Kekäläinen ja Kairenius romukonkareina tietävät, mistä etsiä.

– Molemmat olemme keränneet romua pikkukundista asti, Kairenius kertoo.

Löytöromu on tarttunut Kaireniuksen matkaan, jos se on ollut tarpeeksi outo tai ruma. Kekäläinen huomauttaa, etteivät he vieroksu kauniita esineitä, mutta että kaikkien esineiden ollessa samassa tilassa, kauneutta voi olla vaikea huomata.

– Kun kaikki on sekaisin niin onhan tämä kauhukabinetin näköinen, hän sanoo.

Miehille pop-antiikin kerääminen on elämäntapa ja vapaa-ajallaan he käyvät divareissa, kirpputoreilla, jätelavoilla ja antiikkitapahtumissa uusien löytöjen toivossa. Löydöt ovatkin usein kiven alla, sillä mitään pop-antiikin tukkumyymälää ei tietenkään ole olemassa.

– Superherkkuja on todella vähän, he harmittelevat.

Vähintään kerran vuodessa miehet pyrkivät yhdessä käymään rapakon takana tavaranhakureissulla Etelä-Kaliforniassa. He yhdistävät reissut työmatkoihin, eikä ongelmaksi muodostu edes haettujen tavaroiden suuri koko.

– Esimerkiksi flipperi kulkee kätevästi kontissa, miehet kertovat.

He arvioivat liikkeessä olevan yhtä paljon suomalaista ja amerikkalaista esineistöä.

Jotkut Weird ”Antiquesin” tavaroista ovat jopa tavallaan kuuluisia, sillä niitä on näkynyt elokuvissa. Ainakin joitakin Kaurismäen elokuvissa olleita tavaroita on myynnissä.

– Jenkeissä jos tavara on ollut elokuvassa, sen hinta voi nousta kaksikymmenkertaiseksi. Suomessa se lisää ainoastaan kysyntää, Kekäläinen kertoo.

Weird ”Antiquesin” asiakkaista noin puolet ovat kanta-asiakkaita, joista jotkut saapuvat liikkeeseen pitkänkin matkan takaa.

– Me myymme täällä halvemmalla kuin kirpputoreilla myydään. Jengi sanoo, että teillä on liian halvat hinnat, miehet kertovat.

Heille kyse ei olekaan voiton tekemisestä vaan tärkeämpää on esineiden vaihtuvuus liikkeessä.

Retrotavaroiden ja vintagen tullessa muotiin, moniin kauppoihin on ilmestynyt aitoja tavaroita mukailevia ja matkivia tuotteita. Pop-antiikkia yli kolmekymmentä vuotta keränneet huomaavat erot aitojen ja kopioiden välillä.

– Uudet tavarat ovat visuaalisesti hyvännäköisiä, mutta ne on yleensä tehty 70 prosenttisesti, ja niistä puuttuu se viimeinen terä, Kairenius luonnehtii.

Weird ”Antiques”, Tiedustelut: 0400-819 773 ja 0400-435 315

Käyttäjän Sonja Fogelholm kuva
Sonja Fogelholm

 

 

Autoihinvaraosat.fi