Puheenaihe

Rassaako siitepölyallergia? Näitä ruokia kannattaa syödä nyt – tutkimus etsii uutta selitystä myös suolistosta

Koivu kukkii, ja monet tuntevat sen voinnissaan.

Arkisto/Katja Juurikko

Moni kärsii allergiasta juuri nyt. Entäpä jos olisikin joku viisasten kivi, joku ruoka tai juoma, jolla voitaisiin helpottaa allergiaoireita.

Uskotaan, että tietyt ruuat saattavat saattavat helpottaa tai suojata allergioireilulta, ja ovat muutoinkin terveellisiä.

Sellaisia ovat arvostetun amerikkalaisen WebMD -sivuston mukaan sipulit, paprika, marjat, persilja, kiivi-hedelmä, ananas, rasvaiset kalat, hapanmaitotuotteet, hapankaali, kimchi sekä paikallinen hunaja.

Sivuston mukaan monet saavat apua siitä, kun siedättävät itseään paikallista hunajaa syömällä allergiakauden alkaessa. Ananaksessa puolestaan on Bromelaiini-nimistä entsyymiä, jonka uskotaan vähentävän allergista ärsytystä.

Rasvaisissa kaloissa kuten lohessa on Omega-3 kalaöljyä, joka saattaa laskea tulehdusta. Kalaa kannattaa heidän ohjeidensa mukaan syödä kaksi kertaa viikossa.

Sivustolla kerrotaan, että japanilaisen tutkimuksen mukaan naiset, jotka söivät paljon kalaa, saivat vähemmän siitepölyistä johtuvia allergiaoireita.

Entäpä matala-asteinen tulehdus ja allergia? Ovatko ne mahdollisesti yhteydessä toisiinsa, vs. professori Kirsi Virtanen Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksiköstä.

– En ole tietoinen siitä, miten matala-asteinen tulehdus liittyisi allergiaoireisiin. Matala-asteinen tulehdus liittyy lihavuuden kehittymiseen, eikä lihavuuden yhteydestä allergiaoireisiin ole minulla selkeää käsitystä. Allergiaoireita esiintyy niin laihoilla kuin lihavillakin henkilöillä.

Suoliston ja elimistön puolustusmekanismien yhteydessä on vielä paljon sellaista, mitä ei tiedetä, mutta tahdotaan tietää.

Myös suolistoterveyden ja allergioiden mahdollista yhteyttä selvitetåån.

– Onko lihavuudessa esiintyvällä suoliston mikrobiston muutoksella taas yhteyttä elimistön puolustusmekanismeihin ja mahdollisesti allergiaan, on kiivaan tutkimuksen kohteena, Virtanen sanoo.

Ruoka-aineallergian voimakkuus saattaa vaihdella vuodenaikojen mukaan. Esimerkiksi koivun siitepölylle allergiset voivat olla herkempiä tietyille ruuille keväällä samaan aikaan, jolloin siitepölykin aiheuttaa allergiaa. Tätä kutsutaan ristiallergiaksi.

Allergia.fi -sivustolla annetaan listauksia niistä ruoka-aineista, jotka aiheuttavat ristiallergiaa.

– Niin sanottu ristiallergia tarkoittaa allergiareaktiota, jossa sama IgE-vasta-aine tunnistaa samankaltaisia rakenteita eri alkuperää olevissa aineissa. Tunnetuimmat ristireaktiot liittyvät koivun siitepölyallergiaan, sillä noin joka toinen koivuallerginen saa oireita kypsentämättömistä juureksista ja hedelmistä. Ristireaktiota esiintyy myös muiden siitepölyjen, ruokien ja luonnonkumin välillä.

– Siitepölylle allerginen saattaa saada oireita seuraavista varsinkin kypsentämättöminä: porkkana, paprika, palsternakka, tomaatti, selleri, omena, päärynä, luumu, kiivi, persikka, pähkinät, manteli ja siemenet, pippurit, kaneli, inkivääri, kumina ja sinappi.

Lähteet: WedMD, ruokatieto.fi; allergia.fi

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

Autoihinvaraosat.fi