Paikalliset

Honkaharjun korvalääkäri Marja Estolalta kovaa kritiikkiä Eksotelle: "Toimintakulttuuri on ala-arvoista”

TERVEYDENHUOLTO Imatralainen korvalääkäri on tyytymätön Eksoten toimintaan.

Tuija Horttanainen

– Olen loukkaantunut.

Näin tiivistää tämänhetkiset tuntonsa Imatralla Honkaharjun sairaalassa työskentelevä korvalääkäri Marja Estola.

Estolan tunnelmat liittyvät Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten suunnitelmiin Imatran terveydenhuoltopalveluiden tulevaisuudesta.

Yksi vaihtoehto on Honkaharjun sairaalan alasajo. Vaikka Eksote on julkisuudessa korostanut, että mitään ei vielä ole päätetty, on Estola toista mieltä.

– Ihan varmasti on päätetty. Samalla tavalla kuin Saimaan ammattikorkeakoulun alasajokin oli päätetty ennakkoon. Päättäjien puheet ovat yhtä tyhjän kanssa.

Estola ei ole missään vaiheessa ollut kovin innostunut Eksotesta. Kun Imatra oli liittymässä mukaan, hän oli kuitenkin varovaisen toiveikas.

– En ollut kovin innostunut siksi, että aina isompi tuppaa syömään pienemmän jossain vaiheessa, asiasta riippumatta. Olin seurannut sivusta, mitä esimerkiksi Ruokolahdelle tai Savitaipaleelle oli tapahtunut Eksoteen liittymisen myötä. Ajattelin kuitenkin, että Imatra on sen verran iso keskus, että eivät ne meille samaa tee.

– Lisäksi lupailtiin, että hoito ei huonone, vaan yhdessä tehdään asioita potilaan parhaaksi.

Sittemmin kauniit puheet eivät ole Estolan mielestä toteutuneet.

– Esimerkiksi psykiatrinen osaaminen oli Imatralla erinomaista. Eksote rikkoi sen. Mitä tällä saavutettiin?

Estolan näkemyksen mukaan Eksote ei halua satsata Honkaharjuun siksi, että sairaala sijaitsee Vuoksenniskalla. Hän uskoo, että terveyskeskus tulee siirtymään Imatrankoskelle.

– En ymmärrä, miksi. Siellä ei ole mielestäni sopivaa tilaa terveyskeskukselle, ei parkkipaikkoja, eikä mahdollisuutta vuodeosastoon. Mutta se halutaankin hävittää. Jos terveyskeskus on pakko siirtää Honkaharjusta jonnekin, ainoa jollain tasolla järkevä sijainti olisi Mansikkalan nykyisen terveysaseman paikka.

Estola avasi sanaisen arkkunsa Eksoten suunnitelmista viime viikolla Uutisvuoksen mielipidepalstalla. Kirjoitus on saanut tavallisilta kuntalaisilta paljon tukea, kannatusta ja positiivista palautetta.

On helppo uskoa, että kaikkia Estolan ulostulo ei ole miellyttänyt. Kukaan ei kuitenkaan ole kehottanut pitämään pienempää ääntä.

– Avaan suuni siksi, että uskon, että jotain on vielä tehtävissä. Olen puuttunut epäkohtiin ennenkin. Olen saanut sellaista viestiä, että pidetään porukalla Imatran puolia. Puoluekannoilla tai muilla asioilla ei ole merkitystä.

Estola peräänkuuluttaa rehellisyyttä, avoimuutta ja suoraa puhetta.

– Jos rahat loppuvat, ymmärrän sen. Silloin rahojen pitää kuitenkin loppua muualtakin kuin Honkaharjusta. Johto saa olla kovaa ja tehdä koviakin ratkaisuja, mutta asiat pitää sanoa suoraan.

Estola sai tiedon Eksoten suunnitelmista potilaaltaan.

– Olin leikkaamassa potilasta, kun hän sanoi, että teidänkin talo aiotaan sitten lopettaa. Hän oli kuullut uutisen radioista. Olin aivan hämmentynyt, että mitä ihmettä. Mitään viitteitä tästä ei ollut ilmassa. Eksoten toimintakulttuuri on ala-arvoista, ei avointa.

Imatran päättäjien pitäisi Estolan mielestä kaivaa nyt Eksoten perussopimus esiin ja pitää puolensa. Hän muistuttaa myös, että Imatralta Lappeenrantaan on täsmälleen yhtä pitkä matka kuin Lappeenrannasta Imatralle.

– Ihan samalla tavalla vanhuksia voidaan sijoittaa Imatralle, vuokratasokin on halvempi. Esimerkiksi päivystyksen suhteen olisi syytä huomioida myös oheiskulut, joita pitkistä ajomatkoista kertyy. Aina tien ja renkaiden kulumisesta lähtien. Kyse on paljon muustakin kuin lääkärin palkasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat