Paikalliset

Koirat kaveerasivat mitalien arvoisesti – lähes puolet Joutsenon kaverikoirista sai tärkeän palkinnon

Palkitut koirakot poseeraavat mitaleiden kunniaksi. Kuvassa Kaisa ja Sissi (vas.), Tuija ja Peppi, Anna-Leena ja Beibi sekä Lotta ja Juno.

Suvi-Tuuli Skyttä

Joutsenon kaverikoirissa on tällä hetkellä mukana kymmenkunta aktiivista koirakkoa. Äskettäin lähes puolet porukasta sai Kennelliitolta ansiomitalin kiitokseksi aktiivisesta toiminnasta.

Saimaa Easter Dog Showssa palkittiin kaikkiaan yli 15 kaverikoiraa Joutsenon lisäksi Haminasta, Lappeenrannasta, Imatralta ja Parikkalasta.

Palkitut Joutsenon koirat, Peppi, Sissi, Beibi ja Juno, ovat olleet toiminnassa mukana yli vuoden, ansainneet kaverikoirahuivinsa vähintään puoli vuotta ennen palkitsemista ja tehneet vähintään 10 täysivaltaista käyntiä.

– Ennen huivin ansaitsemista koira on vähän kuin harjoittelija, eikä sitä ennen tehtyjä käyntejä lasketa mukaan palkitsemiseen oikeuttavaan 10 visiittiin, selvittää Joutsenon kaverikoiratoiminnassa mukana oleva Anna-Leena Aarnio.

Kaverikoiratoiminta on Joutsenossa melko vilkasta. Kaverikoiratoiminta on alkanut Joutsenossa vuonna 2007. Koirat vierailevat säännöllisesti palvelutalo Kangasvuokossa, palvelukoti Lehtosarassa sekä hoitokoti Pappilakodissa.

Aarnion mukaan kymmenkunta koirakkoa on Joutsenon kokoisessa paikassa vähänlainen määrä.

Pari vuotta sitten voimaan tuli pykälä, että koiran ohjaajan tulee olla Kennelliiton jäsen. Tämän vuoksi muutama koirakko jäi pois toiminnasta. Myös koiran eläköityminen tai sairastuminen voi verottaa harrastajajoukkoa.

– Jokaiselle keikalle täytyy osallistua vähintään kaksi koirakkoa, joten joskus joudumme tekemään melko lailla järjestelyjä, jotta käynnit saadaan hoidettua. Kun toiminnassa on mukana pienten lasten vanhempia ja vuorotöiden tekijöitä, on luonnollista, että kaikille keikoille ei yksinkertaisesti pysty osallistumaan.

Uusia halukkaita harrastajia on tulossa mukaan toimintaan, mutta asia ratkennee lopullisesti loppukesällä, jolloin on suunnitelmissa järjestää testaustilaisuus uusille koirakoille.

– Säännöllisten käyntien lisäksi osallistumme mahdollisuuksien mukaan erilaisiin tapahtumiin ja tempauksiin. Etenkin tätä puolta pääsisimme kehittämään, jos saisimme lisää koirakkoja mukaan toimintaan. Kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Kaisaan osoitteessa [email protected].

Vierailukohteissa kaverikoirien käynnit ovat tärkeitä hetkiä.

– Sellaista palautetta olemme saaneet, että koirien käyntejä odotetaan ennakkoon. Esimerkiksi muistisairaalle tai vanhukselle koiran läheisyys voi olla tosi tärkeää.

Koirien nimet muistetaan, ja jos joku on joukosta poissa, sen perään kysellään.

– Käynneillä huomaa selvästi, että toiset pitävät suurista koirista ja toiset pienistä, jotka on helppo ottaa syliin. On tärkeää, että kaverikoirissa on erilaisia koiria.

Millainen kaverikoiran tulee olla?

Kaverikoirat ovat tavallisia aikuisia kotikoiria, joille on kertynyt elämänkokemusta erilaisista ihmisistä, paikoista, hajuista ja tilanteista.

Kaverikoiran tulee olla terve, vähintään 2-vuotias, ihmisystävällinen koira, jolla on hyvä ja luottavainen suhde ohjaajaansa.

Koiran tulee itse haluta ottaa kontaktia vieraisiin ihmisiin.

Kaverikoiratoimintaan mukaan lähtevältä edellytetään ryhmätyötaitoja ja koiralta kykyä työskennellä toisten koirien läheisyydessä.

Lähde: Kennelliitto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat