Paikalliset

Kansanedustaja Jani Mäkelä aktiivimallista: Aivan törkeä systeemi

Jani Mäkelä.

Janne Koivisto

Aamulehti uutisoi tänään 28.3. niin sanotun aktiivimallin vaikutuksista.

Selvityksen mukaan jopa 54 prosenttia Kelan peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea saavista eivät täytä aktiivimallin ehtoa.

Tämä siis tarkoittaa, että kyseisiä tukia leikataan yli puolelta niiden saajista.

Perussuomalaiset sanovat, että nyt nähdään mallin todellinen tarkoitus.

– Tämä kokoomuksen, keskustan ja sinisten aktiivimalli on aivan törkeä systeemi. Heidän tarkoituksensa ei ollut koskaan työllistää vaan vain leikata tukia. Todellakaan puolet työttömistä eivät ole työn vieroksujia, sellaisia on tutkitusti muutama prosentti. Tässä valtavan joukon kansalaisia perusturvaa leikataan häpeämättömästi ilman heidän omaa syytään, kansanedustaja Jani Mäkelä (ps.) arvostelee.

Mäkelä korostaa, ettei hän vastusta ihmisten työllistämistä, vaan heidän rankaisemista ilman omaa syytään.

– Hallitus ja työministeri Jari Lindström (sin.) ovat ajaneet aktiivimallin lainvoimaiseksi keskeneräisenä, vaikutuksiltaan selvittämättömänä ja itsekin sen tunnustaen, että mallia pitää korjata. Nyt perusturvan varassa olevalla ihmisellä ei ole aikaa odottaa mitään korjauksia, vaan hänen jokapäiväinen leipänsä on kiinni näistä rahoista, joilla hallitus leikkii, Mäkelä jatkaa.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri on Mäkelän kanssa samoilla linjoilla.

Hän haluaisi selvittää, kuinka moni on joutunut leikkurin kohteeksi ilman omaa syytään.

– Olisi kiva saada tilastoa siitä, kuinka moni on joutunut tähän ilman omaa syytän. Eli tilanteeseen, jolle ei voi itse mitään, vaikka miten tekisi. Epäilen, että suuri enemmistö. Aktiivisuutta voi odottaa, mutta mahdottoman eteen ei voi ketään laittaa, Meri toteaa.

Meri huomauttaa, että ongelmat todettiin jo perustuslakivaliokunnassa, mutta niitä ei otettu huomioon.

– Et saa töitä etkä pääse kurssille. Silti leikataan. Perustuslakivaliokunta ehdotti lausunnossaan automaattileikkurin sijaan, että ihmiselle annettaisiin mahdollisuus osoittaa, ettei työttömyys johdu hänestä. Ihmisten taloudellisen ahdingon lisääminen ei voi olla tavoiteltava asia.

– Hallituksesta on helppo huudella työttömille, että koittakaas nyt mennä töihin, kun omat taskut pullottavat palkkioita. Juuri esimerkiksi uutisoitiin, että Veikkauksen hallituspaikasta saa 30 000 euroa vuodessa – siis käymällä kokouksissa, joita on kohtuullisen harvoin. Siinä voi tavallinen työtön ajatella, mikä on kohtuullista, Meri jatkaa.

Perussuomalaiset edustajat haastavat muut puolueet itsensä lisäksi ajamaan valtionyhtiöiden palkkioita kohtuulliselle tasolle.

– Samalla kun edustajien eläkejärjestelmää uudistetaan, niin nämä palkkiot on hyvä tuoda keskusteluun. Se olisi oikeudenmukaista.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

Autoihinvaraosat.fi