Paikalliset

Via Crucis valtaa Lappeenrannan kadut jo neljättä kertaa – pääosassa uusi näyttelijä

Arto Myllärinen opasti Via Crucis -tapahtuman eiintyjiä viikonloppuna Kirkkopuistossa

Atso Suopanki

Via Crucis tulee taas, jo neljättä kerta, Lappeenrannan kaduille Arto Myllärisen ohjaamana.

Myllärisen mukaan tämän vuoden Via Crucis tuo katselijoiden nähtäväksi uuden pääosan esittäjän Peter Matan, Anna Levyn tanssikoreografioita ja viime vuoden tapaan myös Vilja Riutamaan lauluesityksiä.

Uusia elementtejä on mukana, mutta kaikkea ei tietoisesti ole pyritty muuttamaan ja monet asiat tehdään niin kuin aiemminkin.

– Älä korjaa pyörää mikä ei ole rikki, Myllärinen toteaakin.

Helsingissä Via Crucis -tapahtumassa Jeesuksen osaa esitti nainen. Myllärinen ei asiasta oikein innostu, vaikka ei haluakaan ehdottomasti kieltää sellaisen vaihtoehdon mahdollisuutta. Siksi hän hakee asiaan uuden näkökulman.

– Ehkä tähän aikaan sopii sellainen vaihtoehto, että mies on mies ja nainen nainen. Ehkä se on jo nykyaikaista.

Tapahtuman kadulle tuominen on Mylläriselle tärkeää. Hän itse sanoo, että hänellä on missio kertoa pääsiäisen sanomasta ja jatkaa, että ihmisille puhutaan asiasta siellä, missä ihmiset liikkuvat.

– Eivät kirkot täyty pääsiäisenä. Silti ihmisten kerääntyminen kaduille kertoo siitä, että perinne puhuu ja kiinnostaa. Sanotaan, että kaiken pitää muuttua. Sanotaan, että myös kirkon pitää uudistua. Mutta onko olemassa jotain sellaista, jota ei tarvitse muuttaa?

Myllärinen viittaa maailman nykytilaan ja sanoo, että Lappeenrannan kaduilla kävelee pitkäperjantaina rakkaus, joka armahtaa kaikkia ympärillään olevia, eikä syöksy minkään uskonnon kimppuun.

– Istuin juuri paikallisessa ravintola Lampussa. Siellä yksi asiakas sanoi minulle: ”Minä otan ikkunapaikan, juon olutta ja katson, kun armo kulkee tästä ohi”.

Aiempina vuosina saatu palaute on saanut Myllärisen vakuuttuneeksi siitä, että pääsiäisen kertomus ja sen näkeminen kadulla vaikuttaa myös ihmisiin, jotka eivät ole uskonnosta kiinnostuneita.

Myllärinen kertoo, eräästä tuttavastaan, joka ateismistaan huolimatta totesi näkemänsä Via Cruciksen jälkeen Mylläriselle, ettei ollut koskaan aiemmin tullut niin kosketetuksi missään.

Myllärinen uskoo, että olennainen osa Via Crucis -tapahtuman kiehtovuudessa on osallistumisessa, vaeltamisessa kaupungin läpi.

– Yhdessä kulkeminen on tärkeää. Kuten minulle eräs nainen totesi, että hän ei nähnyt eikä kuullut juuri mitään, mutta oli hienoa kulkea mukana. Yhteisöllisyys puhuttelee riippumatta siitä, mitä mieltä itse tarinasta on.

Tapahtuman kiehtovuuden pohtiminen saa Myllärisen mietteliääksi. Hän sanookin, ettei ole varma oikeasta vastauksesta.

– Sinne lähtevät mukaan ihmiset suoraan ravintolasta. Siellä kulkevat uskovaiset. Jotain tapahtuu ja perusrajat rikkoutuvat. On yksinkertainen tarina. On ihminen joka uhraa itsensä toisten puolesta. Rakkaus ja kuolema, niin kuin suurissa elokuvissa on.

Tapahtuman toteuttaminen Lappeenrannassa on Myllärisen mukaan helppoa. Yhteistyö toimii, ihmiset haluavat auttaa ja vapaaehtoisia, joita kaikkiaan tapahtumassa on noin 300, on helppo saada mukaan.

– Olen hämmästynyt siitä, kuinka helppoa yhteistyö kaikkien kanssa kanssa on ollut. Kaikki toimii niin poliisin, pelastusviranomaisten, kuin myös energialaitoksen ihmisten kanssa.

– Tapahtuman aikainen sää on Luojasta kiinni. Totta kai sitä toivoo, että olisi kuutamo ja kaksi astetta pakkasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat