Paikalliset

Valtionavustuksia yksityisteille jaetaan 13 miljoonaa – painopisteenä sillat

Sillat ovat yksityistieavustusten painopisteenä tänä vuonna. Kuvituskuva, kuvan silta ei liity avustuksiin.

Heli Kurimo

ELY-keskus voi myöntää avustusta yksityisteiden parannuksiin, joiden tavoitteena on turvata tasa-arvoista liikkumista, pysyvää asutusta ja elinkeinoelämää.

Avustusmäärä on normaalisti 50 prosenttia hankkeen kokonaiskustannuksista, mutta erityisen tärkeissä kohteissa, kuten silloissa, se voi olla 75 prosenttia.

Yksityistieavustusta on käytettävissä koko maassa tänä vuonna 13 miljoonaa euroa. Avustusten hakeminen on keskitetty Pirkanmaan ELY-keskukseen.

Avustukseen oikeuttavia kustannuksia ovat parantamishankkeen suunnittelusta, toteutuksesta ja valvonnasta aiheutuvat kohtuulliset kustannukset.

Myöntämisen ja avustusmäärän päättää alueen toimivaltainen ELY-keskus.

Yksityisteiden valtionavustusten myöntökriteerit on linjattu Liikenneviraston ohjeessa (LO 11/2016). Ohjeeseen on hyvä tutustua ennen avustuksen hakemista.

Painopiste avustusten myöntämisessä on silloissa. Yksityisteiden sillat ovat kriittisiä pisteitä erityisesti biotalouden kuljetusten kannalta.

– Siltahankkeiden valmisteluvaiheessa tiekunnan tulisi ottaa ensin yhteyttä ELY-keskukseen, jotta voidaan varmistua parantamishankkeen avustuskelpoisuudesta ja teknisten ratkaisujen tarkoituksenmukaisuudesta ennen varsinaisten suunnitelmien tilaamista, liikennejärjestelmäasiantuntija Kai Paavola Keski-Suomen ELY-keskuksesta ohjeistaa.

Avustuksen hakijana tulee olla yksityinen tiekunta tai kunta. Tiekunnan osalta tulee muistaa, että parantamishankkeen käynnistäminen ja avustuksen hakeminen päätetään tiekunnan kokouksessa.

Myös muut asiaan liittyvät seikat on otettava tarkasti huomioon.

– Huolellisesti täytetyt hakemukset sekä asianmukaiset liitteet helpottavat asian käsittelyä. Sähköistä lomaketta käyttämällä tiekunta nopeuttaa käsittelyaikaa ja saa varmistuksen hakemuksen toimittamisen onnistumisesta. Sähköisesti toimitetun lomakkeen mukaan tulee liittää avustushakemus. Jos liitteitä on paljon, ne voi lähettää useammassa erässä, Paavola jatkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat