Paikalliset

Robotit ottavat mittaa toisistaan koululaisten turnauksessa – aiempi suosikkilaji on ollut sumopaini

Robotit mittelevät kahdessa lajissa Innokas-robotiikkaturnauksessa..

Jukka Lehtoranta

Robotit ottavat mittaa toisistaan 19.4.2018 Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla ja Saimaan ammattikorkeakoululla järjestettävässä Innokas-robotiikkaturnauksessa.

Peruskouluikäisille tarkoitettu alueellinen turnaus järjestetään toista kertaa Lappeenrannassa. Kilpailijoiden tulee ilmoittautua mukaan sähköisesti turnauksen verkkosivustolla viimeistään 11.3.

Turnausta koordinoivan Jukka Lehtorannan mukaan innostus robottikisoihin kasvaa vuosi vuodelta.

– Näissä kisoissa robotit urheilevat keskenään, oppilaille jätetään puolestaan rakentajan ja valmentajan roolit. Aiempien kisojen suosikkilaji on ollut robottien sumopaini, jossa vastustajan työntäminen areenalta on pelkästään positiivinen asia. Viimeisenä areenalle jäänyt kun julistetaan voittajaksi.

Lappeenrannan alueellisessa Innokas-robotiikkaturnauksessa on tänä vuonna neljä lajia: freestyle, pelastus, sumopaini ja tanssi- ja teatteri.

Ala- ja yläkouluille on lajeissa omat sarjansa. Lehtoranta kertoo, että freestylessä kilpailijat saavat rakentaa haluamallaan tavalla vapaamuotoisen työn.

– Freestyle-työn tulee kuitenkin kytkeytyä kunkin vuoden teemaan. Tänä vuonna teemana on tulevaisuuden taitaja. Aiemmin lajin parissa on nähty muun muassa kahvinkeittäjä- ja viikkaajarobotteja.

Pelastus-lajissa kilpailijoiden rakentama robotti suorittaa itsenäisesti esteradan ja pelastaa loukkaantuneen.

– Pelastusrobottien toimintaa mallintavassa lajissa uhrina on limsatölkki, joka tulee siirtää mahdollisimman nopeasti pelastusradan jälkeiseltä alueelta turvaan, Lehtoranta taustoittaa.

Sumopainissa robotit pyritään ohjelmoimaan niin, että ne itsenäisesti pudottavat vastustajan sumopainiareenalta.

Tanssi- ja teatterisarjassa kilpailijat tekevät puolestaan vapaamuotoisen esityksen, jossa robotit ja ihmiset esiintyvät yhdessä.

Tapahtuma on ilmainen kaikille. Lappeenrannan koulujen osallistujille järjestetään ilmainen bussikuljetus tapahtumapaikalle ja sieltä pois.

Kilpailijoille tarjotaan ilmainen ruokailu tapahtuman aikana.

LappeenrantalaisetPekka Hautaniemi ja Samuli Tolvanen voittivat valtakunnallisen Innokas-robotiikkaturnauksen freestyle-lajin keväällä 2017.

Nyt lukion ensimmäistä vuotta käyvät Hautaniemi ja Tolvanen kuvailevat kisakokemusta jännittäväksi.

– Kilpailu itsessäänkin on varsin jännittävä. Robotti saattaa mennä epäkuntoon juuri ennen esittelyhetkeä. Kisapaikoilla oppii arvostamaan luovuutta. Turnaukseen osallistuminen on hauskaa ja siinä oppii uutta.

Hautaniemi ja Tolvanen vinkkaavat Lappeenrannan turnaukseen osallistuville selkeät ohjeet voittamiseen.

– Esittelypisteen koristeellisuuteen ja persoonallisuuteen kannattaa panostaa. Valmistuksesta kannattaa tehdä selkeä raportti, jolla osoitetaan sen omaperäisyys.

Robotin monimutkainen toiminta on hyvä opetella selostamaan maallikkokielellä. Toverihenki on tärkeää kilpailijoiden kesken.

Työn tekeminen kannattaa suunnitella ja aikatauluttaa oman taitotason mukaan.

Lappeenrannassa järjestettävä turnaus toimii lähtölaukauksena valtakunnallisiin kisoihin, jotka järjestetään tänä vuonna Tampereella 14.–16.5. Taitaja2018-kilpailun yhteydessä.

Keväällä 2019 valtakunnalliset kisat järjestetään Lappeenrannassa. Niihin on aikaisempien vuosien perusteella tulossa mahdollisesti noin 500 osallistujaa ympäri Suomea.

Lappeenrannan alueellinen Innokas-robotiikkaturnaus 2018 järjestetään yhteistyössä Innokas-verkoston, Saimaan mediakeskuksen ja LUMA-keskus Saimaan kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat