Paikalliset

Aloitteen tekijä ei usko sukupuolineutraaleiden vessojen lisäävän häiriökäyttäytymistä: "Ollaan kaupungin tiloissa, eikä baarissa"

WC Sukupuolineutraalit wc:t -aloitteen kirjoittaja pitää kaikkea palautetta tärkeänä, kunhan se on perusteltua.

M ja N-kirjaimet säilyvät jatkossakin Imatran kaupungin tiloissa olevien vessojen ovissa. Liikuntarajoitteisten wc:t sen sijaan ollaan muuttamassa sukupuolineutraaleiksi. Kuva Kulttuuritalo Virrasta. Aino Miikki (pienessä kuvassa) on tyytyväinen aloitteen etenemiseen.

Tuija Horttanainen

Imatran kaupunginhallitus päätti tällä viikolla esittää kaupunginvaltuustolle, että valtuusto päättää muuttaa olemassa olevien rakennusten liikuntaesteisten wc-tilat sukupuolineutraaleiksi tiloiksi.

Lisäksi kaupunginhallitus esittää, että uudis- ja peruskorjauskohteisiin toteutetaan mahdollisuuksien mukaan yhteisten eri sukupuolille osoitettujen wc-tilojen lisäksi erillisiä wc-tiloja, joiden käyttöä ei ole ohjattu sukupuolimerkinnöin.

”Kaikki palaute on ok, kunhan se on perusteltua.”

Mikäli valtuusto hyväksyy nämä esitykset, se tarkoittaa vihreiden viime vuoden puolella tekemän valtuustoaloitteen osittaista läpimenoa.

Kaupunki ei ole luopumassa kokonaan eri sukupuolille tarkoitetuista wc-tiloista, vaan sukupuolineutraalit wc-tilat tulisivat näiden lisäksi.

Vihreän valtuustoryhmän aloite vaati, että sukupuolineutraaleja wc-tiloja pitäisi saada jokaiseen Imatran kaupungin palvelu- ja toimipisteeseen tasa-arvon parantamiseksi.

Aloitteen kirjoittaja, Vihreiden nuorten jäsen Aino Miikki on tyytyväinen.

– Tuntuu tosi hyvältä, emme osanneet odottaa tällaista lopputulosta. Aloitteen pääidea oli juuri se, että asia otetaan huomioon, kun rakennetaan uutta. Nyt näin on tapahtumassa.

Miikkiä ei haittaa lainkaan, vaikka erillisvessoista ei kokonaan luovuta.

– Hyvä näin, hän summaa.

Wc-aloite on herättänyt runsaasti keskustelua Imatralla. Palautetta on tullut myös Miikille itselleen, etenkin tuoreeltaan aloitteen julkitulon jälkeen.

– Monenlaista palautetta on tullut, ja mukana on ollut myös hieman tahallista väärinymmärrystä. Keskustelu kuuluu demokratiaan, ja eivät kaikki ole koskaan samaa mieltä. Kaikki palaute on ok, kunhan se on perusteltua.

Imatran kaupungin toteuttamassa kyselyssä kuntalaiset pääsivät ottamaan kantaa aloitteeseen. Kyselyssä yli 80 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että sukupuolineutraalit wc:t eivät ole tarpeellisia Imatralla.

– Olen iloinen, että loput vastaajat olivat aloitteen puolella, Miikki naurahtaa.

– Mielestäni vastausvaihtoehdoissa olisi voinut olla jokin välimuoto kyllän ja ein väliltä. Se olisi saattanut näkyä lopputuloksessa.

Muun muassa turvattomuuden tunne ja pelko yksityisyyden menettämisestä olivat kyselyyn vastanneiden huolenaiheita.

Miikki ei usko, että sukupuolineutraalit wc:t lisäisivät turvattomuutta.

– Pidän epätodennäköistä, että päivänvalossa ja vaikkapa kirjastossa häiriökäyttäytyminen lisääntyisi. Tässä on kuitenkin kyse kaupungin tiloista eikä vaikkapa baarista, missä on päihtyneitä, hän muistuttaa.

Yksityisyys taas voisi Miikin mielestä jopa lisääntyä.

– Jos vessakopit olisivat peräkkäin käytävän varrella ilman yhteistä aulatilaa, ihmiset saisivat asioida wc:ssä nykyistäkin yksityisemmin.

Miikki ymmärtää, että joillekin ajatus sukupuolineutraaleista wc-tiloista on uusi, ja siksi myös jopa ”pelottava”.

– Kaikki uusi vaatii sulatteluaikansa. Esimerkiksi maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen nuorille oli aiemmin sellainen juttu, että ihmiset olivat ihan, että mitä ihmettä. Nyt ilmaista ehkäisyä tarjotaan jo monessa paikassa.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

Autoihinvaraosat.fi