Paikalliset

Rikos- ja riita-asioiden sovittelu käynnistyi vauhdilla Etelä-Karjalassa  – uusia sovittelijoita koulutetaan parhaillaan

SOVITTELU   Lappeenrannassa koulutetaan kahdeksan uutta sovittelijaa.

Anssi Luokkala on yksi sovitteluohjaajista Lappeenrannassa. Lauantaina alkavalla kurssilla koulutetaan kahdeksan uutta vapaaehtoista sovittelijaa.

Lari Heikkinen

Rikos ja riita-asioiden sovittelutoiminta siirtyi Etelä-Karjalassa vuoden alussa uudelle toimijalle Sovittelu ry:lle Yöjalka ry:ltä.

Uuden toimijan toiminta on pyörähtänyt hyvin käyntiin.

– Sovittelutoimisto on perustettu ja sovitteluohjaajat on rekrytoitu.

– Meillä on pitkät perinteet 90-luvulta saakka Etelä-Savon ja Varkauden alueelta, kertoo Sovittelu ry:n Kaakkois-Suomen sovittelutoimiston johtaja Reetta Ikonen.

Vapaaehtoisia sovittelijoita koulutetaan 54 tuntia kestävällä peruskurssilla.

Lappeenrannassa koulutus aloitettiin lauantaina ja kurssin aloitti kahdeksan uutta sovittelijaa. Uusien sovittelijoiden rinnalla toimii myös vanhoja sovittelijoita. Kurssin jälkeen sovittelijoita on noin 25.

Sovittelijoiden toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen.

– Toistaiseksi sovittelijoiden määrä on hyvä ja sillä mennään muutama vuosi eteenpäin. Aina on henkilöitä, jotka vähentävät sovittelumäärää tai lopettavat sen kokonaan.

– Ideologiana sovittelussa on, että tavalliset kansalaiset, jotka on koulutettu tehtävään, sovittelevat asioita. Tavoitteena on rakentaa dialogia osapuolten välille.

Sovittelutoimistolla on uudet toimitilat osoitteessa Snellmaninkatu 10.

Sovittelijakurssilla opiskellaan muun muassa korjaavaa oikeutta, rikosprosessia ,vahingonkorvausmenettelyjä, sekä oikeusapuun ja kriisipalveluihin ohjausta.

– Vapaaehtoisten on ymmärrettävä rikosprosessin ja sovitteluprosessin erot. Lisäksi he opiskelevat dialogisuutta, joka on sovittelun ydintä.

Ikosen mukaan sovittelijan tehtävät ovat mielenkiintoisia.

– Kyseessä on aika merkittävä yhteiskunnallinen tehtävä. Välillä nähdään melkoista draaman kaarta, kun hankalasta tilanteista saadaan tehtyä sovintoja ja asiakkaat antavat hyvää palautetta.

Viranomaiset saavat kiitosta Ikoselta.

– Yhteistyö viranomaisten kanssa on toiminut hyvin Etelä-Karjalassa.

Sovittelu

Sovittelu perustuu rikosasioiden ja eräiden riita-asioiden sovittelusta annettuun lakiin. Rikosasioiden sovittelun tarkoituksena on tarjota rikoksen osapuolille mahdollisuus toistensa kohtaamiseen ja rikoksesta aiheutuneiden vahinkojen korvaamiseen. Kohtaamisen mahdollistavat koulutetut vapaaehtoiset sovittelijat, jotka toimivat sovittelutoimiston ammatillisen ohjauksen alaisina.

Sovittelussa ei ratkaista asian rikosoikeudellista puolta.

Sovittelu ry

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

Autoihinvaraosat.fi