Imatralla kerjätty rahaa luokkaretkeä varten: ”Näin ei voi rahaa kerätä”

Luokkaretkien ja leirikoulujen rahoittamiseksi saatetaan järjestää esimerkiksi myyjäisiä. Kuvituskuva, kuvan lapset eivät ole Imatralta eivätkä liity tapaukseen.

Päivi Tuovinen

Facebookin Imatra-ryhmässä ihmeteltiin tällä viikolla lapsia, jotka olivat käyneet Mansikkalassa kerjäämässä oven takana rahaa luokkaretkeen. Mitään myytävää lapsilla ei kuitenkaan ollut.

Mansikkalan koulukeskuksen vt. rehtori Lasse Tiilikka sanoo, että tapaus on koulun tiedossa ja asia on käyty läpi opettajien kanssa.

– Täysin väärää toimintaa, näin ei voi rahaa kerätä, Tiilikka sanoo.

Imatran kouluissa luokat ja vanhemmat päättävät itse siitä, miten luokkaretkirahat hankitaan. Osa ryhmistä myy edelleen tuotteita kuten karkkeja, pesuaineita tai vessapaperia, mutta luokat ovat myös järjestäneet paljon erilaisia tempauksia ja musiikkiluokat konsertteja.

– En näkisi, että Mansikkalassa myynti olisi massiivista.

Tiilikka kertoo, että osa vanhemmista haluaisi mieluummin maksaa luokkaretken rahana kuin osallistua keräysten järjestämiseen. Luokat kuitenkin vanhempien kanssa päättävät asiasta itse.

Ovelta ovelle -myyntiin Mansikkalassa suhtaudutaan nihkeästi. Ohjeistus on, ettei mitään myytäisi ovelta ovelle -periaatteella.

– Käytännössä pitäisi lähteä niin, että jos luokka myy jotain, ne myytäisiin oppilaiden huoltajien ja tuttujen kautta, Tiilikka sanoo.

Ovelta ovelle -myyntiä ei suositella siksi, ettei epäselvyyksiä luvallisuudesta tulisi.

– Jos joku luokka päättää ottaa tuotteita myyntiin, usein vanhemmat vievät niitä työpaikalle.

Kosken koulun vt. johtava rehtori Marjatta Koskensalo sanoo, että yleinen käytäntö on, ettei yksityisten oville mennä.

– Jos on vaikka myyjäiset leirikoulun hyväksi, on ohjeistettu, että käydään vaikka firmoissa, Koskensalo sanoo.

Koskensalo muistuttaa, ettei suoraan rahaa pyytäville tule sitä antaa. Hän myös harmittelee, kuinka yksittäisten ihmisten törttöilyt pilaavat kaikkien maineen.

– Tulee ikävä maine koululle ja niille, jotka ihan luvan kanssa keräävät.

Jos vanhempaintoimikunta tai luokka päättää esimerkiksi järjestää arpajaiset luokkaretken hyväksi, tulee arpajaispalkintoja pyytävillä oppilailla olla asiasta kertovat laput mukana. Lapuissa on kerääjän nimi, luokka ja koulu sekä keräysaika ja koulun ja keräyksestä vastaavan aikuisen yhteystiedot.

– Ja mielellään myös koulun leima, Koskensalo sanoo.

– Jos tällaisia väärinkäytöksiä tapahtuu, voi olla, että pitää olla entistä tiukemmat ohjeet.

Vuoksenniskan koulukeskuksen vt. johtava rehtori Janne Rautiainen kertoo, että käytännöt Vuoksenniskalla ovat samanlaiset kuin kaupungin muissakin kouluissa.

– Luokka saattaa myydä jotain tai käydä tekemässä inventaariota, mutta ei missään nimessä kerätä rahaa ovilla.

Käyttäjän Riina Haapala kuva
Riina Haapala

 

 

Autoihinvaraosat.fi