Sota kiinnostaa museokävijöitä – yli 11 000 nähnyt värikuvia esittelevän näyttelyn

Museon näyttelyssä on muun muassa valokuva, jossa on paikallisen ilmapuolustuksen naissotilaita Kazanin katedraalin luona 1942 Leningradissa.

D.Trachtenberg

Sota-aiheiset näyttelyt kiinnostavat Lappeenrannassa. Etelä-Karjalan museossa Linnoituksessa on tällä hetkellä kaksi sotaan liittyvää näyttelyä, jotka ovat vetäneet hyvin väkeä.

Huhtikuussa avautuneessa Sodan värit-näyttelyssä on käynyt yli 11 000 henkeä. Leningradin piiritystä käsittelevän näyttelyn on nähnyt reilussa kuukaudessa noin 1 800 henkilöä.

Moni miettii, minkä takia sota-aiheita nostetaan juuri nyt esille.

– Sodan värit –näyttely on osa Suomi 100 –juhlavuoden ohjelmaa. Näyttely valikoitui juhlavuoden näyttelyksi teemansa perusteella. Vaikka toisen maailmansodan tapahtumista ei olekaan sataa vuotta ja se ei liity suoraan itsenäistymiseen, suomalaiset assosioivat maailmansodan tapahtumat vahvasti itsenäisyyteen ja sen säilyttämiseen vaikeiden sotavuosien jälkeenkin. Lisäksi tänä vuonna on kulunut 70 vuotta toisen maailmansodan päättäneestä Pariisin rauhansopimuksesta, intendentti Satu Ståhlberg kertoo.

– Leningradin piirityksen valokuvanäyttely puolestaan otettiin museoon pop-up –tyylisesti ikään kuin kommentoimaan Sodan värit –näyttelyä. Tällä tavoin Etelä-Karjalan museossa esitellään valokuvin sodan molempia osapuolia. Molemmat kuvat on otettu alun perin tiedotus- ja propagandakäyttöön ja ovat nyt historian kannalta kiinnostavia lähteitä. Samalla molemmat kuvat muistuttavat siitä, että sodan keskellä elää ihmisiä.

Ståhlbergin mukaan palaute on ollut lähes poikkeuksetta kiittävää.

– Ihmiset muistelevat omien vanhempiensa, isovanhempiensa ja myös omia kokemuksiaan sodassa. Värikuvien hienoutta on kiitetty.

– Leningradin piiritykseen liittyen suomalaisten osuutta piiritykseen on kommentoitu. Myös näyttelyn tuomaa uutta tietoa on kiitetty.

– Hämärä valaistus ja näyttelyjulkaisun puuttuminen ovat olleet ainoita korjaavaa palautetta tuottaneita aiheita Sodan värit –näyttelyssä, Ståhlberg kertoo.

Lappeenrantalaiset ovat olleet etuoikeutettuja voidessaan ihastella Leningradin piirityksen kuvia.

– Meillä esillä olevat kuvat ovat olleet Venäjän ulkopuolella ainoastaan Banja Lukassa Bosnia-Hertsegovinassa ennen Lappeenrantaa, hän tähdentää.

Uusia sota-aiheisia näyttelyitä ei ole suunnitteilla museolle.

Näyttelyt

Etelä-Karjalan museossa on avoinna Sodan värit –näyttely 5.11. saakka. Leningradin piiritys-näyttely on myös esillä Etelä-Karjalan museossa 2.9.–29.10.2017.

Written by:

Heikki Kemppainen

Ota yhteyttä

 

 

Autoihinvaraosat.fi