Vaalikoneemme on nyt avattu!

Paikalliset

Imatralla on yli 30 kekseliästä geokätköilijää

Lari-Pekka Ruotsi ja Vilma-koira esittelevät kätkölijän varustearsenaalia. -Navigaattori on tärkeä, mutta alkuun pääsee ilmankin. Kätköilijän tärkein varuste ovat aivot!

Geokätköily on 2000-luvun aarteenetsintää, jolle on ominaista tietynlainen salaseuramaisuus. Kätköilyä harrastetaan nimimerkin suojissa, eikä itsestä pidetä turhaa meteliä. Virtuaalinen yhteisö on vahva, ja kätköilijät kommunikoivat ahkerasti keskenään - siviiliminät jäävät silti usein pimentoon.

Imatralainen Lari-Pekka Ruotsi ja vaimo Anne-Mari ovat aktiivisia kätköilijöitä, ja harrastus on pariskunnalle elämäntapa. Kaksikko on piilottanut eniten kätköjä Suomessa, yli 200.

– Kätköily sopii melkein kaikille. Käytössä on oltava nettiyhteys, eikä pidä pelätä ryvettymistä. Kätkö voi löytyä vaikka viemäristä, joten likaantumista kavahtavan hommaa tämä ei ole.

Kätköilystä kiinnostuneen täytyy ennen alkuun pääsemistä luoda oma nimimerkki ja rekisteröityä osoitteessa www.geocaching.com.

– Sivuston kautta kätköt julkaistaan, ja saadaan koordinaatit niiden löytämiseksi. Kätköjä on helpoissa paikoissa ja tosi hankalissa paikoissa, joten haasteita riittää.

Navigaattori on geokätköilijälle tärkeä työkalu, mutta alkuun pääsee ilmankin.

– Nettisivulta saa tulostettua hyvinkin tarkkoja karttoja. Lisäksi aloittelija voi halutessaan käyttää puhelimen navigaattoria.

Kätköilyssä 1+1=3.”
Yleisimmät kätkötyypit ovat tradikätkö, multikätkö ja mysteerikätkö.

– Tradikätkö on suora kätkö, johon annetaan heti koordinaatit. Multikätkössä liikutaan pisteestä toiseen, ja varsinainen kätkö on viimeisessä pisteessä. Mysteerikätkössä on ensin ratkaistava esimerkiksi kielellinen tai matemaattinen ongelma, ennen kuin koordinaatit annetaan.

– Viimeksimainittu on ehdoton suosikkimme. Mysteerit voivat olla todella haastavia, viikkokausien työtä vaativia.

ATK-taitoihin pohjautuvan geokätköilyn tarkoituksena on alunperin ollut saada ”nörtit niitylle”. Ruotsi kertoo useiden lajin termien olevan peräisin Harry Potterista.

– Ei-kätköilijää nimitämme Jästiksi, mutta se ei ole haukkumanimi.

Lari-Pekka Ruotsin mukaan geokätköily on järkevä harrastus esimerkiksi perheille ja luontoliikkujille. Aviopareillekin se sopii mainiosti.

– Kätköilyssä 1+1=3, ja molempia osapuolia tarvitaan.

Ruotsit ovat hakeneet kätköjä 17 eri maasta, ja jopa valinneet matkakohteita kätköjen perusteella. Kaukaisin kätkö on haettu Kaliforniasta ja korkein yli 2000 metristä Andorran vuoristosta.

– Seuraava tavoite on hakea kätkö päiväntasaajan eteläpuolelta. Se alue on vielä osaltamme koskematon.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat